Voimalaulut osuvat kuulijassa kohtaan, johon samaistua. Sanna Korkee ja Suvi Nygård tekevät eri vertaisryhmille omia voimabiisejä.
Mikä tahansa biisi voi olla voimalaulu, sanoo Sanna Korkee.
– Kyse on tilanteessa, missä kappaleen kuulee ja mitä se kuulijassa herättää.
Koskettava kappale saattaa tuntua siltä, kuin se kertoisi omasta elämästä. Toisessa elämänvaiheessa se ei tuntuisi miltään. Joskus kyse voi olla myös tiedostamattomasta. Kuullessaan jonkun biisin, jossa asia on jotenkin ratkaistu, siihen saattaa tarttua.
– Voimalaulu ei itse asiassa riipu siitä biisistä vaan henkilöstä ja tilanteesta. Kuulijassa on joku kohta, johon se osuu, Suvi Nygård jatkaa.
Biiseillä toisille hyvää
Sanna Korkee ja Suvi Nygård ovat molemmat musiikintekijöitä. Korkee säveltää, laulaa ja sanoittaa, Nygård sanoittaa. Korkee on tehnyt 20 vuotta musiikkia sekä itselle ja bändille että muille artisteille. Lisäksi hän on Musiikintekijät ry:n lehden päätoimittaja. Nygård on koulutukseltaan sosionomi (AMK).
– Olen työskennellyt erilaisissa ohjaajan tehtävissä ja lastentarhanopettajana. Sitten olen ollut pitkään kotona lasten kanssa. Pitkäaikainen haaveeni on ollut yhdistää sosionomin työ ja laulujen tekeminen, Nygård sanoo.
Hän ja Korkee tapasivat musiikkialan toimijoille suunnatussa tiimivalmennuskoulutuksessa, jossa he kehittivät voimalaulut-menetelmän. Idea oli kytenyt Nygårdilla jo pitkään.
– Usein artistilla on tiedossa mistä hän haluaa laulaa. Moni haluaa omasta elämästä, mutta ei osaa sitä kirjoittaa. Kun olen antanut heille valmiin tekstin ja nähnyt heissä sen aiheuttaman reaktion, olen ajatellut, että kaikkien pitäisi saada kokea sama.
Kyse on siitä, että ihminen kokee tulleensa kuulluksi oikealla tavalla. Silloin sanoissa on paljon voimaa.
– Ei voi olla vain artistien oikeus saada juuri heille tehty teksti. Sen pitäisi olla kaikkien saatavilla.
Nygård tiesi alusta asti, että hän tarvitsee työpariksi ihmisen, joka osaa säveltää ja saa kiinni samasta ajatuksesta. Korkee puolestaan oli jo pitkään miettinyt, miten voisi edistää lauluntekemisen taidolla hyvää oloa ihmisissä.
– On ihana tehdä lauluja, joilla on joillekin ihmisille merkitystä. Musiikilla voi tehdä niin paljon hyvää.
Voimalauluja yksinhuoltajille
Sanna Korkee ja Suvi Nygård ovat vuoden verran tehneet eri vertaisryhmille omia voimabiisejä. Pilotin he tekivät Pienperheyhdistyksen eli yhden vanhemman perheiden yhdistyksen kanssa.
– Kokosimme yksinhuoltajista erilaisia ryhmiä ja kysyimme heiltä, mitkä ovat heidän arjen voimavarojaan ja mikä auttaa heitä jaksamaan ainoana vanhempana perheessä.
Yksinhuoltajia on monenlaisia.
– Pyrimme, että ryhmäläisten nimittäjä olisi mahdollisimman sama, jotta he voivat vertaisryhmässä käydä läpi asioita ja jakaa niitä.
Ryhmät keskittyivät nimenomaan arjen iloihin, ja se kerrottiin osallistujille jo ryhmää koolle kutsuessa. Tarkoitus ei ollut torjua raskaita kokemuksia, mutta niitä ei kuitenkaan lähdetty purkamaan. Ennen tapaamista moni oli jo miettinyt, mikä on auttanut jaksamaan.
– Joku kiva juttu oli saattanut unohtua, mutta kun joku toinen otti sen esille, niin olihan se sellainen ilon lumipalo, joka lähti liikkeelle, kun keskittyi puhumaan niistä.
Osallistujat kokivat hyvin voimaannuttavaksi jo sen, että pääsi jakamaan arjen hyviä asioita ja tuli kuulluksi.
Tapaamisen jälkeen Korkee ja Nygård kirjoittivat ryhmäläisille laulun, jonka osallistujat saivat lahjaksi. Biisiin Korkee ja Nygård keräsivät niitä asioita, tunteita ja tunnelmia, joita ryhmässä tuli esille.
– Kun he saivat laulun, sen tunnelma oli heille jo tuttu. Olemme saaneet palautetta, että on ihanaa, kun tulee sellainen hetki, että tarvitsee energiaa, voi kuunnella sen, koska se muistuttaa niistä hyvistä asioista, Nygård sanoo.
Yksi ryhmäläinen kertoi, että voimalaulu on ollut parasta terapiaa ikinä. Toinen laittaa sen soimaan aina väsymyksen hetkellä.
– Kaikki tietävät millaista on, kun kuulee biisin, joka tuntuu olevan kuin omasta elämästä. Mutta miten voimakas kokemus on se, kun kappale oikeasti on omasta elämästä. Se virittää jotenkin sitä kuuntelua vielä eri tavalla, Korkee kertoo.
Hän on liikuttunut projektin aikana monta kertaa.
– Lauluja kirjoittaessa sekä tilanteissa, joissa ihmiset ovat kuulleet ne ja olen nähnyt heidän reaktionsa.
Tämänhetkinen elämä talteen
Sanna Korkeen ja Suvi Nygårdin voimalaulut ovat hyvin pienimuotoisia tuotantoja eikä niitä ole julkaisu yhtä lukuun ottamatta. Juhlavuotensa kunniaksi Pienperheyhdistys tuotti valmiiksi Ilo tulee taloon kappaleen.
– Jos jatkossa joku haluaa, että siitä tulee julkinen, niin sekin järjestyy, Korkee sanoo.
Yksinhuoltajien ryhmien lisäksi naiset sävelsivät ja sanoittivat biisin myös Pienperheyhdistyksessä työskenteleville vapaaehtoisille.
– Teimme kappaleen mummilatoiminnassa mukana oleville eli heille, jotka toimivat kummi-isovanhempina. Heidän kanssaan juttelimme siitä, minkä takia he ovat lähteneet mukaan toimintaan ja mitä se on antanut.
Ajatuksena oli tallentaa kappaleeseen vapaaehtoisten tämänhetkistä elämää ja tilannetta.
– Paljon tehdään hyvää vapaaehtoistyötä, mutta kiitetäänkö vapaaehtoisia ikinä tarpeeksi. Siksi oli ihana tehdä heille laulu. Ajatuksena oli myös se, kun vuodet kuluvat, osa jatkaa vapaaehtoistyössä, mutta osa ei, ja laulu voisi palauttaa heidät siihen ajanjaksoon, koska se on heille nyt iso osa elämää, Nygård sanoo.
Lauluntekijät tekivät yhden kappaleen myös Pienperheyhdistyksen työyhteisölle.
– Olimme mukana heidän työhyvinvointipäivässään, jossa kävimme läpi heidän vahvuuksiaan ja kaivoimme erilaisten harjoitusten avulla heidän visionsa omasta työstään, Nygård sanoo.
Päivän aikana osallistujat keskittyivät erilaisiin tiimihenkeä vahvistaviin harjoituksiin.
– He eivät miettineet, että tästä ollaan tekemässä laulua ja se tuli tavallaan bonuksena.
Pilottiprojektiin Korkee ja Nygård saivat musiikintekijöiden rahastolta työskentelyapurahan.
Voimalaulut-projekti saa myös jatkoa.
– Meillä on neuvottelut kesken mikä olisi seuraava yhteistyökumppani, mutta se on joku yleishyödyllinen organisaatio. Lisäksi yritämme saada tätä osaksi yritysten työhyvinvointia, että pääsisimme tekemään työpaikkalauluja, Korkee toteaa.
Natasha Petrell
Kuuntele kappale Ilo tulee taloon
Ilo tulee taloon
Sanna Korkee (säv. & san.), Suvi Nygård (san.)
mä osaan leipoa
viemärin avata
ihan kaikesta selviydyn sisulla
oon ainut aikuinen
tän sekajoukkueen
me ei mahduta mihinkään lokeroon
joskus tuntuu et joka päivä tapahtuu
viiden elokuvan verran
ja sit on hetkii
näitä hetkii
kun sä piirrät meille veneen
ja sydämiä repaleiseen purjeeseen
ilo tulee taloon
kun sä tahdot tulla syliin
kiedot kädet kaulaan väsyneen
ilo tulee taloon
oon saanut valvoa
vatvoa huolia
seurata kun pienet kasvaa vauhdilla
joskus tuntuu et meil on ollut draamaa
viiden elokuvan verran
ja sit on hetkii
näitä hetkii
kun sä piirrät meille veneen ja sydämiä….
me ollaan niitä jotka yhä uskoo ihmeisiin
ihan pieniin onnen hetkiin arkipäiväisiin
siihen kun sä piirrät meille veneen
kiedot kädet kaulaan väsyneen
ilo tulee taloon