Uusi albumi kantaaottavista lauluista ympäri Suomea on nyt julkaistu.
Touko-kesäkuussa 2022 kutsuimme eri ikäisiä ihmisiä, eri taustoista ja eri puolelta Suomea hiomaan kantaaottavia laulujaan Laulu ottaa kantaa -verkoston järjestämään studiotyöpajaan Tuusulan Lammaskalliolle. Ainutkertaisessa tuotantoprosessissa taltioitiin kahdeksan tuoretta biisiä, jotka heinäkuun lopussa julkaistiin cd:nä, kasettina ja digitaalisesti suoratoistopalveluissa. Useammalle osallistujalle studiossa työskentelyn kokemus oli aivan uutta, ja oma laulu pääsi studiotyöpajan kautta näin ensimmäistä kertaa päivänvaloon. Tuotantoonsa oman panoksensa antoivat artistiohjaaja Jukka Takalo Aknestik -yhtyeestä, sekä Jukka Heikkilä, joka tunnetaan yhteistyöstään muun muassa Jesse Markinin ja Arpan kanssa.
Levy ilmentää eri paikkakuntien ja eri sukupolvien ääniä ja ottaa kantaa muun muassa ilmastonmuutokseen, mielenterveysongelmiin ja uupumuksen kokemuksiin. Albumi kokoaa yhteen 2020-luvun ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita ja toimii samalla kantaaottavan lauluperinteen historiallisena kokoelmana, kuten myös uusien mielenkiintoisten artistien esiintuojana.
Levyllä esiintyvät artistit
Markus Liukkonen:
Olen 45-vuotias laulaja-lauluntekijä Kirkkonummen Masalasta. Lauluni ovat syvällisiä välähdyksiä yleensä omasta elämästäni liitettynä kuvitteelliseen tapahtumaan tai tilanteeseen.
Musta koira -lauluni kertoo masennuksesta ja siitä kuinka kokonaisvaltainen tunne masennus on. Kuinka se helposti värittää kaiken kokemamme. Laulu on itselleni kuin hiljainen rukous ja taistelulaulu Mustan koiran kukistamiseksi.
Seela Brauer:
Olen Seela Brauer, 15 vuotta, Oulusta. Teen popmusiikkia, jossa käsittelen itselleni tärkeitä aiheita ja henkilökohtaisia vastoinkäymisiä. Lauluni Keep Calm and Drink Wine ottaa kantaa ilmaston muutokseen ja siihen, kuinka jotkut ajattelevat, ettei asiaan voi yksi ihminen vaikuttaa. Lauluni voidaan kokea ottavan kantaa myös sosiaalisiin ongelmiin kuten työpaikka- ja koulukiusaamiseen.
PANTA -yhtye (Marianne Nurmi, laulu ja Antti Kaski, kitara, laulu):
Laulumme Mikan Pojan BMW kertoo köyhyyden ja vaurauden ideologisesta tuottamisesta. Vyöryvä lyriikka toistaa ja kommentoi sitä höttöistä kieltä, jolla vallan rakenteet nostavat sumun suojakseen ja ryöväävät köyhiltä sekä maallisen hyvän että toimijuuden.
Tyylilajimme on folk-vivahteinen kaikkivoipa rytmimusiikki.
Meip:
Olen Meip, 34- vuotias musiikintekijä ja maailmanmatkaaja. Teen musiikkia pääasiassa englanniksi, yleensä pop/rock ja soul-osastoa, ja yritän kertoa aina jonkinlainen tarinan tai luoda jonkinlaisen tunnelman biisilläni. Tämän biisin halusin kuitenkin tehdä suomeksi. Biisini ottaa kantaa jatkuvaan riittämättömyyden tunteeseen, jonka kanssa monet ja yhä nuoremmat ja nuoremmat kamppailevat. Mietin usein itse maailmaa seuratessani, mikä ja koska riittää?
Fiilistelen kulttuuria sen monissa muodoissa, ihmisten ehtymätöntä luomisvoimaa, rohkeutta elää omannäköistä elämäänsä ja tietenkin universaalia kieltämme eli musiikkia. ”
Riitta Leivo:
Olen paluumuuttaja Etelä-Ruotsista, muutin Tampereelta äitini kanssa kuusivuotiaana Malmöseen ja aikuisena muutin Helsinkiin. Halusin löytää juureni ja tutustua paremmin syntymämaahani. Aloitin Suomessa kitaransoiton ja laulujen tekemisen. Huomasin, että elämä on täynnä tarinoita, kun niitä alkaa mielessään pyörittämään ja joskus niistä syntyy myös lauluja.
Lauluni Kaipuu Rauhaan kertoo siitä, miten paljon meillä ihmisillä on yhteistä riippumatta siitä mistä päin maailmaa olemme ja mitä ajatusmaailmaa edustamme. Enemmistö Maapallon ihmisistä pyrkii eri keinoin löytämään sisäistä rauhaa itsensä ja ympäristönsä kanssa.
Työmies & Vesimiehen Aika:
Työmies & Vesimiehen on maailmaa työväenluokkaisesta näkökulmasta katsova yhden miehen yhtye, jonka missiona on tuoda näkyväksi yhä olemassa olevaa luokkayhteiskuntaa laulun keinoin.
Yhtyeen musiikki on sähköisin maustein akustisilla soittimilla soitettua laulaja-lauluntekijämusiikkia, jota voisi kuvailla sanoilla: ”regressiivinen pop.
Tuulihousut kahisevat perkeleesti ja taantumuksen tuulet levittävät vaalimakkaran tuoksua kappaleessa Suomi takaisin.
Sara Sumelahti ja Miika Kärnä:
Olimme luokkatovereita HEOn lauluntekijälinjalla. Laulumme Sanat kauneimmat syntyi koulussa yhteisenä teoksena. Kaiken järjettömyyden keskellä meistä tuntui tärkeältä pysähtyä tekemään sellainen biisi, jonka sanoma on puhtaasti, että maailma on hullu, mutta pidetään toisistamme kiinni.
Pekka Kela:
Olen kypsyvässä iässä oleva kainuulainen lauluntekijä ja musiikin ystävä. Monasti olen miettinyt, että eikös tällaisen aikamiehen pitäisi tehdä laulujen sijaan jotain konkreettista, vaikka vene. Ajattelen kuitenkin, että lauluni ovat minun käsitöitäni, vielä tällä hetkellä sanallisia pannunalusia, mutta kenties jonain päivänä sanoista syntyy se vene tai vieläpä kaappikello.
Kirjoitan lauluni kertomaan kokemuksistani, tunteista ja näkemyksistäni ilman laskelmoivaa tavoitteellisuutta, ja pyrin tuomaan esille humaania maailmankatsomusta ja suvaitsevuutta.
***
Studiotyöpaja on osa laulu ottaa kantaa -verkostoa (www.lauluottaakantaa.fi), joka koostuu tutkijoista, taiteilijoista ja työväenliikkeen arkistoista. Verkoston toiminnassa ylläpidetään kantaaottavan musiikin yhteisöä, nostetaan esiin ajankohtaisia ja historiallisia teemoja sekä ollaan osana kantaaottavia teemoja sisältäviä tapahtumia. Osana Laulu ottaa kantaa -yhteisön toimintaa Työväen Sivistysliitto TSL on järjestänyt yhteistyössä KSL-opintokeskuksen kanssa yhteiskunnallisia studio- ja laulutyöpajoja, konsertteja sekä klubikiertueita eri puolilla Suomea.
Lisätietoja:
tuottaja: Jaakko Suni, Työväen Sivistysliitto TSL
+358 40 865 7576