Turun lähiradioyhdistys sai Kansan Sivistysrahastolta apurahan Työväen lauluperinteen tallentamiseen. Mitä aikovat tehdä?
Projektin takana on turkulainen laulunharrastaja Rauno Artesola (74), joka toimittaa radio-ohjelmaa Työväen korkea veisu.
Ikä ei ole este raikkaiden projektien ideoinnille ja toteuttamiselle. Pitkä perspektiivi on varmasti auttanut Artesolaa tallennusprojektissa. Radiotoimittajistahan parhaat löytyvät iäkkäämmästä päästä.
Artesola ja Seppo Hurme tekivät vuonna 2009 muutamasta työväenlaulusta uusia versioita Radio Robin Hoodissa. He koostivat niistä Sadan vuoden syke – Vanhoja proletariaatin lauluja uudessa kuosissa -levyn, jossa ei kaksikon lisäksi ole muita muusikoita. Hurmeen konemusiikkitaustat muodostavat Artesolan perinteisen tulkinnan ja vanhojen laulujen kanssa kiinnostavan ristiriidan, joka yllättäen toimii.
Nyt vuorossa vankileirilaulut
Rauno Artesola toimittaa sisältöä Turun Lähiradion Radio Robin Hoodille. Sadan vuoden syke -levy äänitettiin Robin Hoodin studiossa, jossa Seppo Hurme silloin työskenteli teknikkona. Kaikki laulut ovat peräisin Timo ”Tipi” Tuovisen ja Ilpo Saunion kirjasta Edestä aattehen – suomalaisia työväenlauluja 1890–1938 (Tammi 1978).
Tänä vuonna Turun lähiradioyhdistys sai Kansan Sivistysrahastolta pienen apurahan uusia äänityksiä varten.
– Tarkoitus on taas käyttää hyväksemme Tipin ja Ilpon oivaa kirjaa ja ottaa sieltä lähinnä vankileireillä sata vuotta sitten syntyneitä lauluja. Niistä riittää ammennettavaa, Artesola sanoo.
Hän ei aio nyt olla ainoa laulaja. Tilausta on myös muille, joille visiitti Robin Hoodin studiolla onnistuu.
– Saatan kyllä joutua itsekin jonkun laulun vetäisemään, koska olen peräti halpa artisti.
Vuonna 2009 levynteko onnistui Turun Lähiradioyhdistyksen, opetusministeriön sekä SAK:n kulttuurirahaston tuella. Uuden projektin rahoitus on vielä vähän heikoissa kantimissa, mutta projektia voi edistää vaihe kerrallaan.
– Pääasia on, että saadaan lauluja tallennettua, levyä voi miettiä myöhemmin.
Ay-aktiivi ja kuntapoliitikko
Rauno Artesola on 74-vuotias eläkkeellä oleva elintarviketyöläinen. Hän toimi Hartwallin Kaarinan panimossa Suomen Elintarviketyöläisten liiton SEL:in pääluottamusmiehenä 13 vuotta.
– Olin siellä viimeinen luottari, kunnes Hartwall lakkautti panimon vuonna 1995, Artesola sanoo.
Hän kuului SKDL:oon sekä toimi SEL:in hallituksessa ja valtuustossa. Kuntapolitiikkaan hän lähti, kun Vasemmistoliitto perustettiin.
– Istuin Turun kaupunginhallituksessa 13 vuotta. Olin kuulemma kaupunginhallituksen viimeinen proletaari, Artesola sanoo ja nauraa.
Kuntapolitiikassa meni yhteensä noin 20 vuotta, ja se loppui, kun mies täytti 70 vuotta.
– Katsoin, ettei siinä iässä enää vaikuteta tulevaisuuteen.
Tuotteliaisuus ei kuitenkaan loppunut. Artesola toimittaa kulttuuriohjelmasarjaa Työväen korkea veisu, joka tulee Turun Radio Robin Hoodissa ulos perjantai-iltapäivisin ja uusitaan muutaman kerran viikossa säännöllisinä aikoina. Hän on tehnyt Työväen korkeaa veisua jo 14 vuotta, ja se lähetetään myös Helsingin lähiradiossa sekä tamperelaisessa Radio Moreenissa.
Tiina Pelkonen
Kuva Marko Äijälä
Kuuntele levy ja Rauno Artesolan juonnot