Koneen säätiö myönsi 20 000 euron apurahan hankkeelle, jossa Anne Koski, Petra Poutanen-Hurme ja Päivi Järvinen tuottavat Naiskuoro Tellukselle konserttikiertueen naisvankien vuonna 1918 kirjoittamista lauluista.
Tutkija Anne Koski tapasi vuonna 2014 feministiystävänsä Marjo Liukkosen, jota ei ollut nähnyt 25 vuoteen. Liukkosella oli työn alla väitöskirja Hennalan naismurhista vuonna 1918.
– Hän kertoi sivulauseessa löytäneensä kansalaissodan ajoilta lauluja, joita epäili naisten kirjoittamiksi, Koski kertoo.
YTT Anne Koski on tutkijataustainen kulttuurituotannon opiskelija, joka väitteli kansainvälisestä politiikasta 2005. Hän sai Liukkosen sivulauseesta idean.
– Tarvitsin nykyisiä opintojani varten kulttuurihankkeen ja aloin etsiä näitä lauluja.
Koski löysi arkistoista useita kymmeniä naisten vuonna 1918 kirjoittamia laulu- ja runotekstejä, jotka oli kerätty 1960- ja 1970-luvuilla. Vankileirillä olleet naiset olivat kirjoittaneet niitä käsin sekä omiin että ystäviensä kirjoihin ja vihkoihin. Osa vihoista oli ilmeisesti ollut mukana vankileirillä.
– Yhden tällaisen kirjan välistä löysin neliapiloita. Minusta tuntui, että joku sadan vuoden takaa toivotti minulle onnea.
Sävellyksiä ja konserttikiertue
Tamperelainen naiskuoro Tellus tuli mukaan projektiin, jossa tarkoituksena on tehdä historiallisista lauluteksteistä uusia sävellyksiä naiskuorolle. Lauluja säveltävät kuoron perustaja Tellu Turkka sekä sen johtaja Petra Poutanen-Hurme. Kuorojen ohjaamiseen erikoistunut koreografi Päivi Järvinen tekee lauluihin koreografian.
Joulukuussa 2017 ja tammikuussa Anne Koski selvitti laulutekstien käyttöoikeuksia ottamalla yhteyttä kirjoittajien omaisiin, jotka ovat tiedossa. Sen jälkeen naiset keskittyivät tuottamaan lauluista konsertin Susinarttujen housuissa.
– Konsertti pidetään Tampereella syksyllä 2018, ja sen jälkeen teemme sillä kiertueen, Koski kertoo.
Kiertueen kohteina on Tampereen lisäksi kuusi paikkakuntaa, joiden punakaarteissa oli paljon naisia. Niitä ovat Turku, Helsinki, Lahti, Kotka ja Valkeakoski. Yksi konserttipaikka on jo sovittu: Väinö Aaltosen museo Turussa.
Havaintoja vankileirin todellisuudesta
Anne Kosken löytämissä lauluissa sadan vuoden takaiset tapahtumat heräävät eloon ja muuttuvat konkreettisiksi ja koskettaviksi kokemuksiksi. Syksyllä 1918 vankeudessa eläneet naiset muistivat kaatuneita tovereitaan ja pohtivat, mitä keväisinä sodan kuukausina oli tapahtunut.
– Yksi laulu on nimeltään Koulutoverin muistolle. Toisessa morsian kertoo, miltä tuntuu etsiä miehen ruumista kaatuneiden joukosta, Koski kertoo.
Vappuna Lahden Vesalassa jäi mottiin 30 000 punaista: miehiä, naisia ja lapsia. Eräässä laulussa nainen vertaa tätä tragediaa iloiseen vappuun 1917 ja kirjoittaa, että tulee vielä uusia ja onnellisiakin vappuja.
Joissakin lauluissa kerrotaan pelosta ennen taistelua sekä siitä, miten pelko voitetaan. Lauluissa on tarkkoja havaintoja vankileirin todellisuudesta: mitä ääniä kuuluu, miltä tuntuu olla vankina, ja millaiseksi ihminen vankeudessa muuttuu.
Eräässä laulussa on tarina äidistä, joka lähetti kaksi poikaansa sotimaan. Toinen heistä taisteli punaisten puolella ja kaatui. Toinen palasi kotiin sankarina taisteltuaan valkoisten puolella.
– Mutta sankari oli henkisesti muuttunut ja rikki. Laulun sanoma on, että sodassa ei ole voittajia, Anne Koski sanoo.
On myös myönteisiä lauluja: Minäkö itkisin? Naiset halusivat vaikuttaa asioihin, he eivät lähteneet sotimaan vain nälän vuoksi, vaan heillä oli ihanteita.
– Kokonaisuuteen tarvittaisiin vielä lisää iloisia tekstejä, esimerkiksi jotain siitä vaiheesta, kun taistelut ovat edessä ja toiveet korkealla.
Tuki tuli tarpeeseen
Haastattelupäivänä Anne Koski kertoi odottaneensa päätöstä vielä neljään apurahahakemukseen. Rahaa tarvitaan paitsi taiteelliseen työhön, kuoron ylimääräisiin harjoituksiin sekä kiertueen kuluihin, jotta lippujen hinnat voitaisiin pitää alhaisina.
Runsas viikko sen jälkeen työryhmän tavoitteet harppasivat monta askelta lähemmäs toteutumista, koska Koneen säätiö myönsi 20 000 euron apurahan, joka kattaa konsertin taiteellisen työn ja osan kuluista. Tätä ennen oli Taiken Pirkanmaan toimikunta myöntänyt rahoitusta hankkeelle.
”Anne Kosken johtama Naiskuorohanke perustuu Suomen sisällissodassa vangiksi jääneiden naisten kirjoittamiin runoihin ja lauluihin, joita ei ole ennen julkaistu. Hanke yhdistää tutkimustyön tuloksena löytyneet autenttiset tekstit kahden muusikon säveltämään uuteen musiikkiin ja koreografin naiskuoron kanssa toteuttamaan liikekieleen.”
Teksti ja kuva Tiina Pelkonen