Laulava Unioni, johon kuuluu myös Paleface, esiintyy ensimmäistä kertaa Juttutuvassa IWW-Klubilla torstaina 26. huhtikuuta klo 19.
Tämä tarina alkaa kaukaa. Yli 350 000 suomalaista muutti 1860-luvun ja 1920-luvun välisenä aikana siirtolaisina Pohjois-Amerikkaan. Suuri osa heistä oli työväenluokkaisia nuoria miehiä, monet aktiivisia työväenliikkeessä.
Suomalaisten keskuudessa syndikalistinen Industrial Workers of the World (IWW) -järjestö nousi suosituksi 1910-luvun aikana. Suomalaiset muodostivat 1920-luvulla IWW:n suurimman yksittäisen etnisen ryhmän, noin 10 000 jäsentä.
Musiikista tuli IWW:lle tärkeä työkalu, ja liike tunnettiin myös nimellä Laulava Unioni (The Singing Union). Suomalaiset ”tuplajuulaiset” painattivat omia laulukirjojaan.
Nyt Helsingissä on perustettu uusi Laulava Unioni, kuusijäseninen laulu- ja soitinyhtye, joka esiintyy IWW-klubilla ensimmäistä kertaa, ja josta enemmän alempana.
Klubilla esiintyvät myös Onerva-kuoro sekä Lina Teir, suomenruotsalainen laulaja-lauluntekijä Vaasasta. Onerva perustettiin 1990-luvun alussa Kalliossa asuvien naisten hyvinvointia tukemaan. Alussa naiset pelasivat jalkapalloa, mutta vaihtoivat nopeasti kuorolauluun.
Miten syntyi uusi Laulava Unioni?
Laulavan Unionin perustaja Timo ”Tipi” Tuovinen kertoo idean alkaneen siitä, että tutkijatohtori Saijaleena Rantanen Taideyliopisto Sibelius-Akatemiasta kertoi löytäneensä kaikki kolme suomalaisten IWW:läisten painetuista laulukirjoista.
– Aiemmin lauluja oli ollut Suomessa vain irtolehtipainoksina ja vain yksi kirja kokonaisena.
Tuovinen otti yhteyttä Karri Miettiseen eli Palefaceen ja hanuristi Niko Kumpuvaaraan, koska tiesi heidän kiinnostuksestaan amerikansuomalaiseen työväenmusiikkiin.
– Ehdotin että perustetaan bändi. Karrilta tuli saman tien vastaus, että hän on mukana.
Myös Kumpuvaara suostui. Lisäksi pianistiksi ja laulajaksi saatiin Sibelius-akatemian toimitilapäällikkö muusikko Ossi Peura sekä rumpaliksi Anssi Nykänen. Tekniikasta vastaa Kari Laaksonen.
Langenneen laulu on ainoa lajiaan
Tipi Tuovinen on työskennellyt elokuvamusiikkituottajana, ääni- ja musiikkialan moniosaajana sekä työväenmusiikin historian tutkijana. Hän soitti ja lauloi 1973 perustetussa Punaviesti-ohjelmaryhmässä, mutta sen jälkeen laulamisharrastus pikku hiljaa hiipui. Uudessa yhtyeessä hän paitsi soittaa kontrabassoa, myös laulaa stemmoja.
– Aloittaminen 40 vuoden laulutauon jälkeen oli outoa ja tuskaistakin, mutta nyt vedän jo pari oktaavia. Olen harjoitellut skaaloja ja palauttanut mieleeni, mihin ääni pitää sijoittaa.
Entä ne seksityöläiset? Palkkaorjain lauluja -kirjasta vuodelta 1925 löytyi harvinaisuus, Langenneen laulu – ensimmäinen seksityöstä kertova lauluteksti, joka on painettu oikeaan kirjaan.
– Se on merkittävä ja ainoa lajiaan työväenliikkeessä. Esitämme sen, koska puolustamme myös seksityöläisten oikeuksia, Tuovinen sanoo.
Klubi on symposiumin iltatilaisuus
IWW-klubi to 26.4. alkaa klo 19. Se on kaikille ilmainen ja avoin tilaisuus sekä Työväentaide ja -kulttuuri muutosvoimana -symposiumin iltaklubi. Symposium on klubin toisena järjestäjänä Työväen Sivistysliiton eli TSL:n lisäksi. Klubin muu ohjelma Laulavan Unionin lisäksi tarkentuu myöhemmin.
Kaksipäiväinen symposium pidetään torstaina ja perjantaina 26.–27.4.2018 Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tiloissa Töölönkatu 28.
Seminaarissa tarkastellaan työväen musiikkia, kirjallisuutta, näyttämöitä ja muuta kulttuuritoimintaa Suomessa. Se valaisee työväen taiteen ja kulttuuritoiminnan ilmenemismuotoja, käyttöyhteyksiä ja merkityksiä historiassa ja nykyisyydessä. Samalla luodaan katsaus työväenkulttuuriin liittyvään tutkimukseen, jota Suomessa parhaillaan tehdään.
Symposiumia voi seurata myös internetin välityksellä. Osoite päivittyy myöhemmin alla olevaan lisätietolinkkiin.
Tiina Pelkonen
Kuva Joni Sarkki
Lisätietoja ja ilmoittautuminen symposiumiin