Suomalaisen työväenliikkeen tärkein laulaja, Reijo Frank, aloitti julkisen laulamisen vuonna 1946. Ensiesiintyminen oli Nuorten Kotkain henkisissä kilpailuissa Tapanilan työväentalolla. Seuraavaksi tie vei kisälliryhmiin, joissa hän lauloi parhaimmillaan 3–4 samanaikaisesti. 36 vuotta Reijo lauloi myös työpaikkansa ammattiosaston kisälleissä ”Plevnan Pojissa”. Vuonna 1969 julkaistu Työväenlauluja -albumi nosti koko kansan tietoisuuteen sen, mitä Reijo oli jo vuosikaudet tehnyt: esittänyt työväenlauluja. Levytyksen suosio mahdollisti Reijolle myös toisenlaisten tekstien tulkitsemisen levylle. Esimerkiksi Reijon Rakastan sinua elämä on eräs vaikuttavimmista tulkinnoista tuosta kappaleesta koskaan.
Reijon viimeisten levytysten kustantaja, Ilkka Taipale, otti vuonna 2014 yhteyttä Työväen Sivistysliittoon ehdottaen Reijon koko tuotannon siirtämistä CD formaattiin ja julkaistavaksi kokoelmana. TSL tilasi toteutuksen minulta, ja 2015 sain paketin julkaisukuntoon. Nyt se julkaistaan ensimmäistä kertaa internetissä.
Oli kunnia saada työtarjous tuottaa tämä kokoelma. Äitini kuuli Reijoa ensimmäistä kertaa Helsingin työväentalolla 1940 -luvulla ja muistaa sen vieläkin. Oma ensikontaktini Reijoon oli 70-luvun puolivälissä Helsingin Laulufestivaalien konsertissa Kulttuuritalolla. Ainoa esiintyjä, joka jäi pysyvästi muistiin, oli järkäle Reijo Frank ja hänen unohtumaton äänensä.
Kokoelman äänitteiden remasteroinnissa olen pyrkinyt säilyttämään alkuperäisäänitysten sävyn ja soundimaailman. Kuitenkin kautta linjan olen nostanut Reijoa hiukan enemmän esiin orkestereiden seasta ja muokannut kokonaisäänikuvaa siten, että se nykyaikaisillakin kaiuttimilla kuunneltuna kuulostaisi hieman täyteläisemmältä. 60-luvun kotikuuntelukaiuttimet ja äänitystekniikka eivät aina toistaneet ääritaajuuksia siten kuin nykyiset, joten pieni soinnin avaaminen oli mielestäni perusteltua.
Julkaisussa on kaikki Reijon Scandia -musiikille ja Love recordsille tekemät äänitteet. Myöhemmissä äänitteissä on joissakin tapauksessa sama kappale useampaan kertaan. Valitsin niistä mielestäni parhaiten onnistuneen tulkinnan.
Eniten töitä teetti CD 3:n sisältö. Alkuperäinen masternauha vuonna 1975 julkaistuun LP levyyn Muistathan on kadonnut tai tuhoutunut. Niinpä sitä ei ole koskaan uudelleenjulkaistu tai digitoitu CD levyksi ennen tätä julkaisua. Sain levyn restaurointia varten Yleisradion digitoiman LP-levykopion ja Diginordin digitoiman C-kasetin. Molemmissa oli omat yleis- ja kappalekohtaiset ongelmansa: käytin työssä molempia tallenteita.
Oma suosikkini tällä kokoelmalla on CD 5. Se esittelee Reijo Frankin sellaisena kuin muistamme hänet lukuisilta keikoilta: yksin kitaran kanssa, harmonikan tai pienen yhtyeen säestämänä. Suurin osa tämän levyn äänitteistä on ennen julkaisemattomia.

Työväenlaulun käytyä epämuodikkaaksi 80-luvulla isojen tuotantoyhtiöiden kiinnostus sen levyttämiseen hiipui. Ilkka Taipaleen luotsaama Itämerikeskussäätiö julkaisi vielä 2003 ja 2009 kaksi Reijon CD:tä. Ne ovat lähinnä pienellä budjetilla tehtyjä tallenteita Reijon esityksistä senhetkisten säestäjien kanssa. Näiltä levyiltä poimituilla kappaleilla pääsemme kuulemaan myös hanuristi ja orkesterinjohtaja Reino Bäckströmiä. Hän on monikymmenvuotinen Reijon säestäjä ja itsekin tunnettu työväenlaulaja.
Reino Bäckström teki ison työn myös muiden CD 5:n kappaleiden kokoon saamiseksi. Vaikka levytyksiä ei ollut, Reino ja Reijo äänittivät harjoituksia ja esiintymisiään. Työhön osallistui myös heidän kanssaan basistina esiintynyt Erkki Hyvönen, eräs suomen tunnetuimmista musiikkiäänittäjistä. Hän äänitti esimerkiksi tässä julkaistavan Työväen marssin nukketeatteri Vihreän Omenan teatterilämpiössä. Tämä on ainoa levytetty versio Työväen marssista, jossa on sen kaikki laulusäkeistöt, nykyäänhän lauletaan vain kahta säkeistöä. Muita mainittavia helmiä ovat esimerkiksi levyn päättävä Akselin ja Elinan häävalssi Arvo Salon tekstillä. Se on konserttiäänite Reijon viimeisen konsertin viimeisestä kappaleesta vuonna 2012 Helsingin Kinaporissa. Tämän konsertin jälkeen, Reijo kertoi, hänet ”kerran saatiin painostettua pikkukeikalle Lammille, mutta sitä ei lasketa.” Ennen kaikkea nämä kypsemmällä iällä tehdyt äänitteet näyttävät meille, miten Reijon ääni kehittyi täyteläisemmäksi ja ilmaisuvoimaisemmaksi. Tästä kehityksestä on mainio esimerkki kokoelman nimikkokappale Vapauden viesti. Siitä otin mukaan kaksi versiota: nuoremman ja vanhemman laulajan tulkinnan. Turhaa kai sanoa kumpi minua enemmän puhuttelee.
Kokoelman tuotannon yhteydessä digitoin tutkijoiden käyttöön kaikki Reijo Frankilta ja Reino Bäckströmiltä löytyneet äänitteet heidän yhteisesiintymisistään. Ne on talletettu Työväen arkiston Reijo Frank -kokoelmaan. Reijo tallensi aktiivisesti työväen lauluperinnettä, hänellä oli keikkamatkoillaan usein myös kasettinauhuri mukanaan, sillä hän äänitti veteraanien lauluja. Näistä Reijon tekemistä äänitteistä löytyy myös unohduksiin jääneitä vanhoja työväenlauluja.
11.7.2021 Tipi Tuovinen
Reijo Frankin koko levytuotanto
Reijo kertoo kokoelman nimilaulun ”Vapauden viesti” taustoista