Uudella Sataa lunta -kappaleella räppäri Paleface riimittelee totuuden taivuttamisesta, algoritmien armoilla olemisesta ja trollitehtaiden disinformaatiosta. Idea kappaleesta syntyi Työväen Sivistysliitossa.
Vuonna 2024 TSL järjesti tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia muun muassa populismista, tekoälystä, vallasta, rauhasta sekä taiteen ja resilienssin yhteyksistä. Tapahtumia yhdisti tavoite käsitellä nykyhetkeä, mutta toivosta muistuttaen. Näistä vuoden 2024 teemoista TSL toivoi kappaletta.
Tuottaja Jaakko Suni TSL:stä kertoo, että tapahtumien palautteiden yhteenvetoa koostaessa aihealueiden kantaaottavuus oli vahvasti läsnä ja artistivaihtoehtoja miettiessä räppäri Palefacen eli Karri Miettisen nimi nousi esille erityisen sopivana.
Miettinen puolestaan kertoo nähneensä heti, että netti, tiedonkulun problematiikka, some ja demokratia ovat hyviä aineksia ja ehdotti, että kappaleen voisi tehdä yhdessä tuottaja Johannes ”Xmies” Naumasen kanssa. Kappaleessa toisena artistina featuroi Pimu eli Ida Vakkuri.
Monta tapaa sanoa sama asia
Vaikka Sataa lunta on tilauskappale, saivat artistit vapaat kädet sen tekemiseen. Karri Miettinen kertoo, että teemoja oli mahdollista lähestyä monesta eri kulmasta ja että hän on aiemminkin räpännyt esimerkiksi disinformaatiosta ja salaliittoteorioista. Miettinen lisää, että räppäri aina mankeloi aiheen oman prosessinsa kautta, jolloin siitä tulee tekijänsä näköinen.
– Jokainen kertoo omia havaintojaan aiheesta ja tekee siitä oman juttunsa miettimällä muun muassa synonymiteettiä eli sitä, miten samalle asialle on monta mahdollista eri sanaa erilaisine konnotaatioineen.
Ida Vakkuri kehuu vuolaasti Miettisen tekstiä, jossa jokainen laini syventää tarinaa. Kappaleessa on makro- ja mikrotasoja sekä konkreettisia pieniä yksityiskohtia.
Miettinen itse kuvailee sanoitusta näin:
– Näin netissä kuvankäsittelyllä tehdyn manipuloidun kuvan, jossa Presidentti Obama on polvistuneena ja tavallaan nöyrtyneenä Iranin hengellisen johtajan edessä ja joku jakoi kuvaa totuutena. Tästä tuli yksi huomio kappaleeseen. Lisäksi siellä on arvojen koventumisesta, machokulttuurista ja esimerkiksi antifeministisyydestä, joista halusin sanoa tavalla tai toisella.
Ihmiset luisuvat somen syövereihin
Ida Vakkuri muistuttaa biisin ajankohtaisuudesta. Ihmisten luisuminen somen syövereihin on iso ongelma ja sosiaalisen median erittäin nopeatempoinen informaatiovirta taakka monen mielenterveydelle. Lisäksi sosiaalisen median on vallannut pienen ihmismäärän levittämä törky, joka hallitsee somessa käytävää keskustelua.
– Eritavoin ajattelevat eivät jaksa olla kommentoimassa samalla tavalla ja siksi ulospäin vaikuttaa, että kaikki kommentit ovat toistuvasti kamalia. Iso kysymys on, miten me saisimme sen suuren määrän ihmisiä liikkeelle hyvän puolesta, Vakkuri jatkaa.
Jaakko Suni puolestaan kertoo, että TSL:n sisällä kappaleeseen on oltu erittäin tyytyväisiä ja positiivista ja rakentavaa palautetta kappaleesta on tullut myös TSL:n ulkopuolelta.
– Käynnistimme biisin julkaisun yhteydessä somessa Open Verse Challenge -haasteen, jossa kuulijat haastettiin versioimaan omat säkeistönsä biisin instrupohjan päälle. Näistä koostettu Sataa lunta -remix julkaisttin maaliskuun 2025 alussa, Suni kertoo. Voit kuunnella remixin täältä.
Pysähdy ja näe kauniit asiat ympärilläsi
Sataa lunta -kappale ei kuitenkaan ole pelkkää synkistelyä vaan myös muistutus kauniiden asioiden ympärille pysähtymisen tärkeydestä ja hetkessä elämisestä.
– Idan presenssistä ja miellyttävästä ihanasta saundista kertosäkeessä syntyy mahtava balanssi ja jännite oman artistikuvani mukaisen läsnäolon ja sellaisen rouheuden vastapainoksi, Karri Miettinen kertoo kappaleesta.
– Kappale on myös lempeä herätys. Vaikka yleensä keskusteluissa provosoidutaan ja sanotaan kovasti, omasta mielestäni empaattinen lähestymistapa on kuitenkin tehokkaampi tapa saada toinen ajattelemaan asiaa uudesta näkökulmasta, Ida Vakkuri jatkaa.
Miettinen muistuttaa todellisuuden moniulotteisuudesta. Maailmassa ei tapahdu pelkästään kauheita asioita vaan jokainen hetki me olemme osa maailmaa toisiinsa kietoutuneena riippuvuusketjujen verkostona, jota eri voimat kunakin hetkenä vievät eri suuntiin.
– Me emme voi liikaa upota negatiivisuuteen, vaan myös muistaa, että maailmassa tapahtuu kauniita ja ihania asioita koko ajan niiden hirveiden lisäksi.
Artistin maailmankuvalla on väliä
Karri Miettinen on tunnettu kappaleidensa kantaaottavuudesta. Myös Ida Vakkurilla ajankuva ja kantaaottavuus ovat usein mukana musiikissa. Muusikot iloitsevat, että ylipäätään tällä hetkellä monet artistit uskaltavat käyttää omaa tilaansa hyvän luomiseen. Vielä muutama vuosi sitten moni oli varovainen esimerkiksi ihmisoikeuksien puolustamisessa fanien menettämisen pelossa.
– Olin tosi mielissäni Sexmanen julkaisemasta rasisminvastaisesta biisistä, joka oli tosi yllättävä veto nuorelta, kovassa nousukiidossa olevalta artistilta, Miettinen toteaa.
Vakkuri jatkaa, että nykyaikana artistilta ehkä vaaditaankin nähdä, millainen hän on artistiuden ulkopuolella ja millaisia asioita hän haluaa edistää.
– Kevyemmässäkin musiikissa voi viestiä hirveän monella tavalla: millainen on soundimaailma, miltä kappale kuulostaa ja tuntuu, millainen teksti on, entä millainen on kappaleiden musiikkivideoiden tai somevideoiden visuaalisuus.
Myös Miettinen ja Vakkuri ovat tänä vuonna julkaisemassa lisää kantaaottavaa musiikkia. Vakkurilta ilmestyy single, joka kertoo suorituspaineista ja ylisuorittavasta kulttuurista sekä myöhemmin albumi. Miettiseltä ilmestyy uusi Paleface- levy. Lisäksi hänellä jatkuvat ekskursiot amerikansuomalaisen musiikin parissa. Kolmas mielenkiinnonkohde Miettisellä on 1960-luvulla Ruotsissa protestilauluja tehneen Cornelis Vreeswijkin kappaleiden kääntäminen suomeksi.
Natasha Petrell
Kuva: Tero Ahonen