Ihanaa, pääsee laulamaan stemmaa! Virtuaalikuoroprojektit ovat pelastaneet monen kuoroihmisen koronavuoden ja tuoneet iloa kuulijoillekin.
Kun koronasulku iski viime vuoden maaliskuussa, Suomen kuorot keskeyttivät toimintansa. Kuorolaulajat joutuivat keksimään tekemistä viikoittaisille kuoroilloilleen sekä sopeutumaan lauluäänen himmenemiseen ja yhteisöllisyyden puutteeseen.
Helsinkiläisen showkuoro Aventurin kuoronjohtaja Miika Granholm oli nähnyt netissä kiinnostavia virtuaalikuorototeutuksia ”rapakon takaa” ja ehdotti kuorolaisille vastaavaa. Lauluksi valittiin Pave Maijasen Pidä huolta. Hän teki lauluun taustat beatboxaamalla sekä laulamalla sähkökitaraa ja bassolinjaa matkien ja jälkikäteen laulua efektoimalla.
Katso video alta.
− Samalla totesin, että emme tekisikään videota vain omalla kuorolla, vaan haastaisimme mukaan kuoroihmiset ympäri maan. Sitä kautta se lähti, Granholm muistele.
Aventurin laulajat kuvasivat ja äänittivät omat videopätkänsä kodeissaan, ja siitä koostettiin video. Julkaisussa kutsuttiin kaikki halukkaat mukaan laulamaan ja lähettämään omat videopätkänsä. Projektia varten perustettiin Facebook-ryhmä, jossa nykyisin on jopa 7000 ihmistä.
− Oletimme, että projektiin osallistuu ehkä parisataa laulajaa, mutta lopulta videoita tuli 1122 ihmiseltä.
Ensimmäinen virtuaalikuoroprojekti oli iso uutinen, ja siitä oli juttu sekä Ylen että MTV:n uutisissa.
− Julkaisupäivän iltana minulle soitettiin valtioneuvoston kansliasta, että olisi tällainen veteraanipäivän projekti, johon olisi aikaa viikko. Totesimme, että ei kai muu auta kuin kääriä hihat.
Juhlaversio Musiikkimuseo Fameen
Veteraanipäivän lauluksi tilattiin Finlandia-hymni, ja projektiin valittiin myös se tutuin neliääninen sekakuorosovitus, jonka suunnilleen kaikki suomalaiset kuorolaulajat osaavat. Koska Finlandiassa on hidastuksia ja dynamiikkaa, piti taustavideolle saada nuottien lisäksi oikea kuoronjohtaja. Aventurin entinen kuoronjohtaja Arto Joutsimäki on mallintanut ja kokeillut etäharjoitussovelluksia, ja hän oli luonteva henkilö tähän tehtävään.
Finlandia onnistui lyhyestä toimitusajasta huolimatta erinomaisesti, koska kuoronjohtaja näytti taustavideolla oikean tempon ja koska useimmat osasivat stemmansa entuudestaan. Osallistujia oli ennätyslyhyestä toimitusajasta huolimatta noin tuhat.
Hieno lisä oli, että lopputuloksesta tehtiin erillinen versio Musiikkimuseo Famea varten. Museojohtaja Olli Ilmolahden mukaan se on siellä taas nähtävissä, kunhan Helsingin Pasilassa sijaitseva museo taas avataan.
− Se kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan ja ennen kaikkea kuulemaan, koska laadukkaimmilla Genelec-kaiuttimilla toteutettuun äänentoistoon on satsattu, Ilmolahti suosittelee.
Valtioneuvoston jälkeen opetus- ja kulttuuriministeriöstä tilattiin joku keväinen laulu kouluvuoden päättäjäisiin. Miika Granholm soitti Tommi Läntiselle ja pyysi lupaa käyttää hänen lauluaan Kevät ja minä.
− Tommi oli siitä kovin mielissään. Tekijänoikeusasiat piti kaikissa projekteissa tietenkin hoitaa kunnolla.
Seuraava julkinen tilaus tuli Suomen Tel Avivin suurlähetystöstä, jolle tehtiin Maamme-laulu sekä israelilaisten laulajien toimesta Israelin kansallislaulu.
Seuraavaksi tehtiin ulkoministeriölle Taivas on sininen ja valkoinen.
− Nyt on meneillään Climate Aid -projektiin liittyvä Johanna Almarkin sävellys Greta Thunbergin tekstiin We All Need Hope. Se julkaistaan toukokuussa.
Näin osallistut virtuaalikuoroon
Tässä vaiheessa ehkä on tarpeen kertoa, miten virtuaalikuoroon voi osallistua. Sitä varten saadaan Facebook-ryhmän kautta nuotti sekä linkki taustavideoon. Usein ne ovatkin sama asia eli etenevä nuotti toimii taustavideon kuvana. Laulaja tarvitsee kännykän, jolla kuvaa videonsa sekä eteensä tietokoneen, jonka näytöltä seuraa nuotin etenemistä. Hän tarvitsee myös luurit päähänsä, jotta taustasoitto ei kuuluisi äänitettävällä videolla.
Ettei tämä olisi liian helppoa, pitää asetella tietokone sopivalle korkeudelle, jotta laulajan silmät näyttäisivät katsovan kameraan, vaikka ne katsovatkin näytölle. Jotkut rakentavat melkoisia torneja, joissa kännykän voi esimerkiksi teipata näytön yläpuolelle. Pieni kekseliäisyys on tarpeen ja suotavaa.
Ennen äänitystä oma stemma harjoitellaan taustavideon avulla kuntoon. Tukka laitetaan hyvin, mahdollisesti meikataan ja otetaan kasvoille kirkas hymy. Ja sitten kuvataan.
Sana ”etä” alkaa jo kyllästyttää
Leipätyönään Miika Granholm työskentelee asiakkuuspäällikkönä Capital AV:llä, jonka yksi tuote on virtuaalistudio. Hänen apunaan virtuaalikuoroprojekteissa ovat lukuisten vapaaehtoisten lisäksi olleet Markus Manner, Arto Joutsimäki sekä ääniteknikkona ja miksaajana Max Lapinsuo-Sylwén.
− Ensimmäinen projekti meni ihan kantapään kautta, aloimme tehdä videoita ihan raakana. Sitten kävi ilmi, että kone ei pysty käsittelemään niin suurta massaa sellaisenaan, vaan videot piti yksitellen skaalata pienemmiksi.
Iso oppiminen oli siinä, miten Facebook-ryhmän 7000 ihmiselle saa selitettyä asiat riittävän tarkasti.
− Se kehitti projektinjohtajan taitoja. Piti antaa etukäteen mahdollisimman tarkat ohjeet, eikä vasta sitten, jos joku kysyy.
Mikä on ollut virtuaalikuoroprojekteissa hankalinta? Granholm muistelee viimeistä iltaa, kun Finlandia piti ennätystiukan aikataulun jälkeen saada valmiiksi. Viime tipassa työryhmä havaitsi valmiissa tekeleessä pieniä virheitä, joita ei tekovaiheessa huomattu. Ison videotiedoston purkaminen ja paketoiminen uudelleen MP4-muotoon vei aikansa.
− Anteeksi vain kaikille, joille saatoin vähän ärähtää. Oli vähän stressiä siinä kohtaa. Muuten näitä projekteja tehdessä stressin aiheet ovat liittyneet vain työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen, Granholm sanoo.
Hauskinta on ollut lopputulos, kun video saadaan ulos ja kuulee ihmisten reaktiot siihen.
− Mukana on ollut toki hassunhauskojakin kommervenkkejä, kun joku on lähettänyt videonsa lisäksi myös jonkun pilalle menneen otoksensa.
Miika Granholm uskoo, että kaikki mihin liittyy sana ”etä” on jo alkanut kyllästyttää ihmisiä. Siksi hän ei ole enää pannut alulle uutta virtuaalikuoroprojektia. Mutta silti, syksyllä ehkä voisi tuottaa taas jotain uutta.
− Se voisi olla Suomen mittakaavassa suurin, suurempi kuin nämä aikaisemmat, ja siinä voisi olla mukana hyväntekeväisyysaspekti. Joku joululaulu ehkä?
Miika Granholm on tuottanut vuodessa 7 virtuaalikuoroprojektia. Hänen leipätyöpaikallaan toimitaan 3D-virtuaalimaailman parissa, yhtenä työvälineenä pitkän kraanan päässä oleva 3D-träkkäyskamera.
Tiina Pelkonen
kuva Tomi Westerholm