Soiko sisälläsi kantaaottava laulu, joka haluaa päästä ulos? Tule Jyväskylän talven lauluntekopajaan ja esitä laulusi Laulu ottaa kantaa -klubilla!
Jukka Takalo tekee lauluja, joissa sanoma tulee ikään kuin kulman takaa. Hänen lauluistaan esimerkiksi Jokainen on vähän homo on niin vetävä, että sitä ennakkoluuloiset perusäijätkin rallattelevat ihan vahingossa. Siihen varmasti jokainen lauluntekijä pyrkiikin. Julistamalla hyvä sisältö voidaan pilata.
Takalo vetää Jyväskylän talvessa kantaaottavan laulun työpajaa lauantaina ja sunnuntaina 1. ja 2. helmikuuta, kumpanakin päivänä kahdeksan tunnin sessioissa. Osallistujat voivat halutessaan esittää pajalla syntyneen laulunsa Laulu ottaa kantaa -klubilla perjantaina 7.2. ravintola Popparissa Jyväskylässä. Ilmoittaudu työpajaan tästä.
– Sen lauluntekstin voi tulla vain lausumaankin sinne Poppariin, jos tekijä ei ole laulaja, hän lisää.
Takalo on kotoisin Oulun Martinniemestä, jossa hän soitti kitaraa sosialidemokraattisen varhaisnuorisojärjestö Nuorten Kotkien kitarakerhossa.
– Soitettiin Hurriganesia, mutta käytiin myös säestämässä työväenlauluja Nuorten Kotkien lauluryhmän keikoilla. Työväen lauluperinne tuli tutuksi, Takalo kertoo.
Takalo toimi Aknestik-yhtyeessä, jonka aktiivivuodet olivat 1984–2001. Bändin kitaristi Kai Latvalehto väitteli viime vuonna tohtoriksi toisen polven ruotsinsuomalaisten kulttuuri-identiteetistä. Hän oli myös pääosassa Mika Ronkaisen ohjaamassa Ruotsin suomalaissiirtolaisuudesta kertovassa Laulu koti-ikävästä -dokumenttielokuvassa, jossa Aknestik esiintyi. Elokuva voitti parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon vuonna 2014.
– Aknestikissä teimme poppia, lauloimme tytöistä, luonnosta, kaloista… Pikku hiljaa pop-sanoituksiin alkoi tulla kantaaottavia sävyjä, Takalo sanoo.
”Taide ei saisi olla päälleliimattua”
Lauluntekopaja on osa vuonna 2016 alkaneen Laulu ottaa kantaa -hankkeen toimintaa. Hankkeessa on mukana taiteilijoita, tutkijoita sekä työväen kulttuurijärjestöjä koko vasemmiston kentästä. Lauluntekopajan työparina ovat KSL-opintokeskuksen kulttuurituottaja Jutta Lithovius sekä tuottaja Tuomas Finne Työväen Sivistysliitosta TSL:stä.
Tuomas Finne toivoo, että koska uusia ajankohtaisia lauluja syntyy jatkuvasti, niille myös tarjottaisiin foorumeita työväenjärjestöjen tilaisuuksissa: ammattiliittojen ja puolueiden kokouksissa, seminaareissa ja juhlissa.
– Ei kuitenkaan päälleliimattuna, vaan niin, että taiteilijoita otettaisiin mukaan jo tilaisuuksien suunnitteluun. Silloin esitysten sisältö virittäisi osallistujat tilaisuuden teemaan ihan toisella tavalla kuin jos esiintymässä olisi joku pop-artisti, Finne sanoo.
– Toteutimme työpajan viimeksi vuonna 2017 Helsingissä. Halusimme tehdä uuden työpajan jossain muualla Suomessa, ja Jyväskylän talvi oli luonteva yhteistyökumppani. Ideana on luoda valmiita lauluja, joita voi esittää klubilla 7. helmikuuta, Jutta Lithovius sanoo.
Hänen mukaansa ihmisille halutaan tarjota mahdollisuus kokeilla sitä, miten laulun voimalla voi ottaa kantaa.
Laulu vaikutti valtuustoon
Kun Aknestik oli aktiivisimmillaan 1990-luvulla, Jukka Takalo opiskeli kirjallisuutta Oulun yliopistossa ja videoalan artenomiksi Oulun Pikisaaressa.
Hän muutti Helsinkiin vuonna 1999 ja sieltä taas kymmenisen vuotta sitten takaisin pohjoiseen, Haukiputaalle. Silloin hänen entisellä kotiseudullaan Martinniemessä kiisteltiin rantametsiköstä. Takalon mielestä rannan tuli säilyä yhteisessä käytössä eikä sinne saanut rakentaa ökytaloja. Yleisönosastoon kirjoittamisen sijasta hän päätti tehdä sen, minkä osaa parhaiten eli laulun.
– Martinniemi-laulusta vuonna 2008 tekemäni video levisi. Se saattoi vaikuttaa kunnanvaltuustoon, koska tontti jätettiin rakentamatta, Takalo toteaa.
Hän oli elättänyt itsensä musiikilla 1990-luvulta alkaen ja mietti, että jos hän ei tee lauluja maisemiensa tarinoista, ei niitä tee kukaan muukaan. Lauluaan hän on esittänyt muillakin rakennemuutoksen kokeneilla paikkakunnilla ja nähnyt, että yksityinen kokemus tajutaan laulun kautta laajemminkin.
Työstäessään seuraavaa albumiaan Takalo halusi tehdä lauluja ”kipupisteistä eikä vain lallatella”. Silloin keskusteltiin yhdenvertaisuudesta, ja Takalon päässä oli soinut lause: ”Jokainen on vähän homo”. Hän yritti siitä ensin laulua mukaillen Tatu Pekkarisen ja Matti Jurvan kuplettityyliä.
– Olen kuitenkin poppari, ja pop-biisini ovat soineet radiossa ja muualla. Työstin kupletti-ideaa poppiin päin, ja halusin laulusta mahdollisimman tarttuvan. Sanoma pehmeni.
Nyt suvaitsevuuden sanoma soi hänen kuulijoidensa päässä, haluavat he sitä tai eivät. Sitä kuuntelevat baareissa ja muilla keikoilla ihmiset, jotka muuten eivät sanomaa ehkä kannattaisi, mutta nyt he voivat laulaa kertosäkeessä mukana.
– Löysin näkökulman, joka menee suojauksen ohi.
Tiina Pelkonen
Lisää Jukka Takalon kantaaottavia lauluja:
Jukka Takalo – Me olemme vain töissä täällä
Jukka Takalo – Jumala on antanut meille polttomoottorin
Jukka Takalo – Tää menee tunteisiin
(PAM:in päätluottamusmies Kimmo Alatalon juhlapuhe Osuusliike Arinan 125-vuotisjuhliin)
Jukka Takalo – Kuule Harri
Lisätietoja:
kulttuurituottajat Tuomas Finne, ja Jutta Lithovius