Vapun jälkeen eli 2. toukokuuta alkaa TV-ykkösellä kolmiosainen sarja Laulu sisällissodasta. Siinä kuvausryhmä kiertää Karri Paleface Miettisen kanssa Suomea haastattelemassa ihmisiä, joiden elämään sadan vuoden takaiset tapahtumat edelleen vaikuttavat.
Miettinen myös tekee sisällissodasta uuden laulun, jossa sodan molemmat osapuolet saavat tilansa. Laulu valmistuu ohjelman edetessä, ja lopuksi Paleface esittää sen Ylioppilaskunnan laulajien kanssa.
Hänelle Suomen tapahtumat vuonna 1918 ovat jääneet etäisiksi.
– Sisällissota on pimeä paikka historiassamme ja samalla iso yhteinen nimittäjä. Se on vaikuttanut siihen, minkälaisia me suomalaiset olemme ja millainen maa Suomi on. Ja totta kai se on runoilijalle kiinnostava aihe, hän sanoo.
Vanha laulu kuin lehtijuttu
Ohjelman ensimmäisessä jaksossa työväenlaulun historian tutkija Timo Tuovinen kertoo vankileirilauluista.
– Karri kertoi ohjelmasta pyysi minua taustatoimittajaksi. Hän laulaa ohjelmassa tunnettuja vankileirilauluja, ja minä kerron taustoista.
Tuovinen ei ole nähnyt lopullista ohjelmaa, mutta toivoo siihen jääneen myös hänen mainintansa laulusta Pohjoisessa Pietarsaaren kaupungissa.
– Se on aikalaiskuvauksena ainutlaatuinen, kuin lehtijuttu laulun muodossa.
Laulussa on kuvattu yksityiskohtaisesti, mitä tapahtui Pietarsaaressa sen jälkeen, kun juuri valkoisten ylipäälliköksi nimetty Mannerheim oli antanut käskyn riisua Suomessa olevat venäläiset joukot aseista.
– Pietarsaaressa aseista riisuminen ei riittänyt, vaan joukkoja alettiin tappaa. Murhayö kuvataan laulussa tarkasti.
Laulu löytyy Heikki Laitisen esittämänä Tuovisen tuottamalta Surutyö-levyltä (Olarin musiikki 2013). Kuuntele laulu tästä.
Tiina Pelkonen
Laulu sisällissodasta YLE tv1:ssä keskiviikkoisin 2.5. klo 20 alkaen