Tipi Tuovinen aloitti kisällilaulututkimuksensa syksyllä 2016 ensimmäisestä
kisälliryhmästä Rajamäen Pojista. Tutkimuksessa selvisi, että ryhmästä aiemmin kirjoitettu tieto on oleellisesti puutteellista. Uutta tietoa löytyi erityisesti Etsivän Keskuspoliisin (Ohrana) aineistosta Kansallisarkistosta sekä 1960–70 -luvuilla tehdyistä ryhmän jäsenten haastattelunauhoista.
Ryhmä perustettiin vuonna 1920. On oletettu, että ryhmän merkittävin toiminta-aika olisi ollut vuosina1923–25, ja ryhmä olisi tämän jälkeen hitaasti hiipunut pois. Tosiasiassa vuonna 1927 ryhmästä erosivat kommunistien maanalaiseen siipeen kuuluneet laulajat. He siirtyivät pääosin Helsprokeskuksen ”Meijän Pojat” -ryhmään. Rajamäen Poikiin pestattiin uusia laulajia. Tämä toinen ryhmä esiintyi vuoteen 1930 saakka, ja sen toiminta-aikana olivat merkittävimmät esiintymiset: radio-ohjelmat ja omat konsertit. Kolmas kokoonpano muodostui Dallapé-yhtyeen sisälle. Tämä ryhmä levytti vuonna 1930 ja esiintyi Dallapén maaseutukiertueilla, jotka alkoivat vuonna 1931. Ei ole tiedossa, miten myöhään 1930-luvulla ryhmä vielä esiintyi.
Tutkimukseni pääset lukemaan tästä linkistä.
Rajamäen pojat 11.11.2016 Tipi Tuovinen
Työväen Arkisto on digitoinut Taisto Jermilän käsinkirjoitetun laulukirjan sekä sen puhtaaksikirjoitetun version. Jermilä lauloi ryhmässä vuosina 1925–30. Seuraavan linkin takaa löytyy tämä tärkein kirjallinen dokumentti Rajamäen Pojista.
Tietoja lauluista löytyy tutkimuksen luvusta ”Rajamäen Poikain laulut”.
Ensimmäinen suomalaisen yhtiön julkaisema työväenlaululevytys
Salanimellä ”Kansanorkesteri” Rajamäen Pojat/Dallapé levytti ensimmäisen suomalaisen yhtiön julkaiseman työväenlaulun Köyhälistön marssin vuonna 1929:
Kisällilauluja levytettiin vuonna 1930:
Rajamäen farssi
Neuvoja ukkomiehille
Vuonna 1951 Dallapé palasi vielä työväenlauluihin:
Kansainvälinen – Internationale
Työväen marssi
Tutkimuksen luvussa ”Levytykset” näistäkin tarkempaa tietoa.
Tipi
Alla vielä uudelleen linkit, joista puhetta ylempänä
Tipin tutkimus Rajamäen pojista
Taisto Jermilän käsinkirjoitettu laulukirja
Puhtaaksikirjoitettu versio laulukirjasta
Köyhälistön marssi:
Rajamäen farssi:
Neuvoja ukkomiehelle:
Kansainvälinen:
Työväen marssi: