Toukokuisena sunnuntaina 20.5. Suomenlinnassa muistellaan sadan vuoden takaista punavankileiriä sekä kunnioitetaan leirillä menehtyneiden vankien muistoa.
Kun valkoiset valtasivat Helsingin huhtikuussa 1918, jäi tuhansittain punaisia vangeiksi. Suomenlinnasta muodostui Suomen toiseksi suurin punavankileiri. Sinne kuljetettiin 7 500 punaista tai punaiseksi epäiltyä, ja kesäkuussa 1918 vankimäärä nousi lähelle kymmentä tuhatta. Nälkä altisti vangit suolistotaudeille ja keuhkokuumeelle. Myös vesikauhua ja espanjantautia esiintyi. Vangeista 80 teloitettiin. Nälkään ja tauteihin kuoli yli 1 200 vankia. Kuolleet haudattiin Santahaminaan.
Entinen asukas järjestää tapahtuman
Ammattiyhdistys- ja puolueaktiivi (SDP) Sakari Saikkonen on eläkkeellä Museoviraston rakennushistorian osastolta erikoismestarin toimesta. Hän asui Suomenlinnassa 1971–1985. Hänen naapurinaan asui entinen punavanki Hugo Valo.
– Hugo kertoi olleensa Suomenlinnassa vankina 15-vuotiaana nuorukaisena. Hän näytti, missä holvissa he viettivät yönsä, ja missä kentällä viettivät päivät. Vankeusaika oli hänelle pitkän aikaa jonkinlainen henkinen lukko, Saikkonen kertoo.
Saikkonen mietti, miksi Suomenlinnan vankileiristä ei juuri puhuta. Hän keskusteli ystävänsä, kulttuurihistorian professori emeritus Kari Immosen kanssa.
– Kari lähti mukaan ja aloimme kehittää tapahtumaa. Järjestöjä ei ollut varsinaisesti iso työ saada mukaan, kun niiden ei tarvitse tehdä mitään, Saikkonen sanoo ja naurahtaa.
Rahoitusta tapahtuma sai Kansan Sivistysrahastolta ja pikkusummia eri työväenjärjestöiltä.
Kaupunki ja kirkko mukana
Suomenlinnan muistopäivä aloitetaan Viipurin Työväen Soittajien puhallinmusiikilla punavankien muistomerkillä klo 13. Siellä puhuvat Kari Immonen sekä ministeri Kalevi Kivistö.
Suomenlinnan kirkossa klo 16 alkavassa muistotilaisuudessa saarnaa Helsingin piispa Teemu Laajasalo. Puheenvuoroja pitävät myös Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar sekä Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry:n puheenjohtaja Elisa Gebhard. Laulu- ja soitinyhtye Ajantaju esiintyy.
Kuolemaantuomittujen aiemmin suljettuna olleisiin selleihin pääsee tutustumaan oppaan avulla klo 14–16.
Yhdessäoloa ja laulua
Iltapäivällä Pirunkirkon juhlatila avautuu klo 14, ja lähistön ravintola on siirtänyt sinne palvelupisteensä. Pirunkirkko on auki iltaan ainakin klo 20:een asti.
Puheita pitävät muun muassa Heikki Ketoharju klo 14:30 sekä museojohtaja Kalle Kallio Työväenmuseo Verstaasta klo 15:15.
Ajantaju esiintyy klo 17.30 alkaen, jonka jälkeen yhteislauluja vetää Sauli Malinen.
Tilaisuuden mahdollistajia ovat SDP Helsinki, SKP Helsinki, Vasemmistoliitto Helsinki sekä Kansan sivistysrahasto.
Tiina Pelkonen