Sisällissodasta toipuvalla työväenliikkeellä vuosi 1920 oli kulttuurivuosi. Edellisenä vuonna oli satsattu sivistystoimeen, nyt oli kulttuurin vuoro. Työväen Sivistysliiton perustamista vuonna 1919 seurasivat seuraavana vuonna, nyt satavuotisiaan viettävät, Suomen Työväen Musiikkiliitto ja Työväen Näyttämöiden Liitto.
Samana vuonna kesällä 1920 Helsingin Kivinokassa teki ensimmäisen keikkansa musiikkiporukka Rajamäen Pojat. Haitarinsoittaja Martti Jäppilän teltalle Rajamäelle kerääntyi kesän aikana ryhmä laulutaitoisia leiriläisiä. Leirin illanvietoissa tarvittiin ohjelmaa ja Jäppilä teki ensimmäiset, valitettavasti kadonneet tai tunnistamattomiksi jääneet leirilaulunsa.
Ryhmä oli kuin etiäinen nykyisestä vihervasemmistokuplasta. Ryhmälle tekivät laulutekstejä tiukan linjan maanalaiset kommunistit, demarikupletööri ja politiikasta ei kovinkaan kiinnostuneet, nuoret muusikonalut – kaikki sulassa sovussa kesänviettosaaressaan oljennellen.
Kupla puhkesi vuonna 1927. Moskovan punaupseerikoulusta palannut, ryhmässä laulanut Gunnar Laine, toi ryhmälle tekstin, jossa haukuttiin Väinö Tannerin demarivähemmistöhallitus. Rajamäen Pojat kieltäytyivät esittämästä laulua ja valtava kiehunta vesilasissa alkoi. Erityisesti meteliä aiheutti solisti Ville Alangon kieltäytyminen laulun esittämisestä. Hän oli tuolloin kommunistijohtoisen Sörnäisten sosialistisen nuoriso-osaston puheenjohtaja. Hänet oli valittu paremman puutteessa, koska Ville Pessi oli liian kiireinen maanalaisen työn organisoinnissa…
Kommunistit jättivät luokkapetturit ja perustivat uuden ryhmän: Meiän Pojat. Nimivalinta on jo sinällään piikki Rajamäen pojille. Rajamäen Pojat hankkivat uusia laulajia ja tekstittäjiä ja jatkoivat toimintaansa. Tästä muodostui heidän toinen kokoonpanonsa.
Jo vuonna 1925 Rajamäen soittotaitoisista kavereista oli muodostettu tanssiorkesteri Dallapé. 1920 -luvun lopulla sen yhteyteen muodostui Rajamäen Poikain kolmas kokoonpano: se, jota kuulemme ensimmäisellä levytetyllä kisällilaululla Rajamäen Farssi.
Nyky-Dallapén yhteydessä toimii edelleen Rajamäen Pojat. Ryhmä on julkaisemassa tänä vuonna albumin satavuotistaivaltaan juhlistamaan. Ryhmä esiintyi Juttutuvassa vuonna 2017 esittäen tuon vanhan tunnuskappaleensa.
Onnea satavuotiaalle kisälliryhmälle, menkää keikoille kuulemaan!
————
Juhlavuoden tapahtumia esittelen tässä blogissa jatkossakin, ensimmäisenä tulee Eläkkeensaajien Keskusliitto. He huomioivat kisällilaulun satavuotisjuhlan järjestämällä juhlakurssin.
Paleface & Laulava Unioni -yhtye julkaisee maaliskuulla singlen parista jo kadonneeksi uskotusta Reino Helismaan kisällilaulusta. Singlen äänittäjä-miksaaja Kari Laaksonen julkaisi videopäiväkirjan singlen äänityksestä sekä yhtyeen keikasta Oulun Walon työväentalolla 31.1.
Reino Helismaan kisällilauluista löytyy artikkeli tästä.
——————
Kisällilaulujen keruun aloittaminen vuonna 2016 oli valmistautumista tätä juhlavuotta varten. Keruu on tehty, tuloksiakin on tutkittu pari vuotta. Nyt on menossa aineiston saattaminen kirjan muotoon. Palaan myöhemminkin näissä blogeissa kirjan vaiheisiin.
Valtaisaa kisällilaulun juhlavuotta!
Toivottelee
Tipi