Kantaaottavat laulut siivittävät vapun viettoon

0
Koralli-yhtye, oikealla koskettimia soittamassa ryhmän vetäjä Risto Rautee.

Helsingin Juttutuvassa otetaan 26. huhtikuuta kantaaottavien laulujen saattelemana varaslähtö Vappuun. Jokainen voi järjestää oman musiikkitapahtuman, rohkaisee konsertin tuottaja Tiina Pelkonen.

Helsinkiläisessä ravintola Juttutuvassa järjestetään tänä vuonna jo seitsemäs Varaslähtö Vappuun -konsertti. Tapahtuman takaa löytyy kaksi naista, ystävykset Tiina Pelkonen ja Kaisa Koskinen.

– Halusimme järjestää tilaisuuden, jossa voi kuulla kantaaottavaa musiikkia, jota harvemmin kuulee, ja joka tarjoaa esiintyjille tilaisuuden päästä hyvälle klubille, jossa on hyvä äänentoisto, osallistuva yleisö ja tupa aina täynnä, Pelkonen kertoo.

Ensimmäinen Varaslähtö Vappuun -konsertti kajahti ilmoille jo vuonna 2009. Viimeiset kolme vuotta tapahtuman järjestäminen on kuitenkin ollut tauolla, Pelkosen mukaan rahoituksen hankkimisen uuvuttavuuden vuoksi.

– Kyse on muutamista sadoista euroista, joilla maksetaan matkakulukorvaukset esiintyjille sekä Teosto-maksut. Palkkiota esiintyjät eivät saa. Tänä vuonna rahoitus hoituu kahden työväenyhdistyksen lahjoitusten turvin.

Tupa täynnä työväenlaulua

Konserteissa on vuosien varrella nähty esimerkiksi useita Risto Rauteen bändejä sekä Tiina ja Markku Hakarinteen muodostama duo.

Tiina Tulilatva ja Markku Hakarinne ovat esiintyneet Varaslähtö vappuun -konserteissa kolmena vuonna.

Tänä vuonna lavalle nousee Varaslähtö Vappuun -konserttien vakioesiintyjä, helsinkiläinen trubaduuri Vesa Salmi. Lisäksi tapahtumassa esiintyvät stand up -koomikko Ida Akkila, trubaduuri JP Meronen, ympäristörockia soittava Valtaisa luonnontalouskoneisto ja Ajantaju. Tilaisuuden juontaa Liisa Ilomäki.

– Ajantaju on oma bändini, joka soittaa omia biisejäni. Olen ollut lähes jokaisessa Varaslähdössä stagella jonkun oman bändini kanssa, ja kerran juontajana, Tiina Pelkonen kertoo.

Pelkonen on kantaaottavan laulun konkari, joka perusti ensimmäisen bändinsä Punaviestin jo vuonna 1973. Hän vastaa konsertin esiintyjien hankkimisesta.

– Lisäksi rakennan illan ohjelman eli ajolistan, jossa on minuuttiaikataulu. Hoidan myös tapahtuman tiedotuksen, kun Kaisa keskittyy rahoitukseen ja asioiden sopimiseen ravintolan kanssa, Pelkonen kuvaa parivaljakon työnjakoa.

Mikä saa Pelkosen ja Koskisen järjestämään konsertin vuosi toisensa jälkeen, vapaaehtoistyönä?

– On mahtavaa järjestää tilaisuus esiintyjille joista olen kiinnostunut, ja joita en ehkä muuten pääsisi näkemään. Ja tietysti on kiva saada omalle bändille keikka ja nähdä paljon tuttuja, Pelkonen naurahtaa.

Pelkonen uskoo Varaslähtö Vappuun -konsertin vetävän Juttutuvan täyteen. Paikalle odotetaan esiintyjien ja näiden tuttujen lisäksi sekä Juttutuvan että Varaslähtö Vappuun -konserttien vakioyleisöä, minkä lisäksi mukaan ovat tervetulleet kaikki kantaa ottavasta musiikista kiinnostuneet.

Porukalla tapahtuma pystyyn

Tiina Pelkosen mukaan oman musiikkitapahtuman voi järjestää kuka vain. Useat ravintolat tarjoavat tilansa käyttöön ilmaiseksi, jos tietävät saavansa vastineeksi tuvan täyteen.

– Ravintolassa on se hyvä puoli, että järjestäjien ei tarvitse huolehtia siivoamisesta tai tarjoilusta. Varaslähtö Vappuun -konserteissa ravintola tarjoaa tilojen lisäksi laadukkaan äänentoiston, miksaajan sekä muusikoille ruoan ja juoman.

Järvenpääläinen Heikki ja Kaija -orkesteri sai Juttutuvan väen tanssimaan.

Pelkosen mukaan musiikkitapahtuman järjestämiseen sopii parhaiten ravintola, jossa on hyvä klubitila, ja joka ei ole muodoltaan liian sokkeloinen. Sopivan ravintolan löytäminen voi vaatia useamman puhelinsoiton.

– Kannattaa yrittää saada ravintola mukaan jollakin panoksella. Jos itse voi tuoda paikalle äänentoiston, sen avulla pääsee moneen paikkaan.

Ole ajoissa liikkeellä

Esiintyjien saaminen tapahtumaan on Pelkosen mukaan järjestäjien omien kontaktiverkostojen varassa. Lopullinen esiintyjälista kannattaa olla valmiina hyvissä ajoin, mutta viimeistään kuukautta ennen tapahtumaa.

Ajoissa liikkeellä oleva ehtii saada tapahtumansa erilaisiin tapahtumalistauksiin. Tulevasta musiikkitapahtumasta pitää myös tehdä etukäteen ilmoitus Teostoon.

Varaslähtö Vappuun -konsertteja on markkinoitu lähinnä sosiaalisessa mediassa. Pelkonen kehottaa kuitenkin olemaan yhteydessä myös mediaan.

– Olisi hyvä jos pystyisi kirjoittamaan itse valmiiksi puffin, jonka voi suoraan julkaista lehdessä. Esiintyjien tietoja ja promokuvia kannattaa alkaa kerätä hyvissä ajoin.

Miksaajalle pitää selvittää, minkä tyyppisiä esiintyjiä paikalle on tulossa, ja hänen yhteystietonsa pitää välittää myös esiintyjille.  Ravintolan kanssa on sovittava, että esiintyjillä on mahdollisuus tehdä paikalla sound check ainakin kaksi tuntia ennen tapahtuman alkua.

– Tapahtuman juontaja on todella tärkeä, hän sitoo tunnelman yhteen. Juontaja voi myös roudaustaukojen aikana kertoa, mitä seuraavaksi tapahtuu ja miksi.

Kun kyseessä on kantaa ottava tapahtuma, antaa Pelkonen vielä yhden vinkin.

– Siellä olisi hyvä olla yhteislaulua. Ihmiset arvostavat sitä hirveästi, vaikka harva esiintyjä sitä haluaa vetää, Pelkonen nauraa.

Jenni Meronen
Kuvat: Tiina Pelkonen

Varaslähtö Vappuun Helsingin Juttutuvassa, Säästöpankinranta 6, 26. Huhtikuuta.
Vapaa pääsy.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttesi
Kirjoita tähän nimesi