Lauluja suomalaisuudesta

0
Toimittaja, YTT Merja Minkkinen olisi aikoinaan halunnut Rauhanlaulukirjojensa lisäksi tehdä sivugradun rauhanlauluista, mutta se ei tullut kysymykseen Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksella. Kuva Mikko Taipale.

Merja Hurrin sävellyskonsertti Kinaporin palvelukeskuksessa (Hämeentie 58, Helsinki) ke 18.12. klo 17. Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 euroa.

Toimittaja, tietokirjailija ja yhteiskuntatieteen tohtori Merja Hurri – nykyisin Minkkinen tunnetaan muun muassa Rauhanlaulukirjoistaan, mutta moni ei tiedä hänen säveltäneen vivahteikkaita ja kauniita lauluja. Voisi siis sanoa, että viimeinkin ne on koottu konsertiksi.

Hänen lauluistaan kaksi, Federico Garcia Lorcan runoihin sävelletyt Petenera ja Tanssi, on levytetty (Karpalo, Yhteinen tie, JP-Musiikki 1979). Niitä ei kuitenkaan kuulla konsertissa, koska se keskittyy suomalaiseen lyriikkaan.

– Olen säveltänyt konsertin kaikki laulut ennen vuotta 1980. Aloin säveltää jo 14–15-vuotiaana, mutta myöskään ihan sitä ensimmäistä, P. Mustapään Laulua ei kuulla, Minkkinen sanoo.

Konsertissa soittavat pianisti Tapio Lehtonen ja kolmen nuoren violistin trio Dolce. Siinä laulavat Matti Happonen, Petriikka Pohjanheimo, Hannu Sinnemäen johtama Torpparit-kuoro sekä lauluyhtye Lilith Encore. Konsertin juontaa Minkkisen sisko Leena Hurri.

Merja Minkkinen kuului 1970-luvulla demarinuorista muodostettuun ohjelmaryhmään Solidiin, jota veti Ilkka Hannula. Solidin kautta Minkkisellä on vankka työväenlaulutausta.

– Konsertin alussa esitettävät Kasimir Leinon ja Arvo Turtiaisen laulut ainakin voi laskea kuulumaan kantaaottavan laulun genreen, hän sanoo.

Merja Hurri on julkaissut useita kirjoja: Rauhanlauluja (Rauhankirjat 1982), Rauhanlauluja 2 (Rauhankirjat 1984), Naislaulukirja (Työväenmusiikki-instituutti 1986), kolumnikokoelman Ihmisläheinen juttu (Tammi 1986), Tuule tuuli leppeämmin missä köyhä raataa – Sosiaalihallituksen viisuopas (Sosiaalihallitus 1988), Feministilaulukirja (Demarinaiset 2012) sekä toimittanut isästään Olavi Hurrista elämäkerran Oikeastaan aika mielenkiintoinen elämä (TSL 2011).

Tiina Pelkonen
kuva: Mikko Taipale

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttesi
Kirjoita tähän nimesi