Perustuslaillisten riemumarssi

0
Forssan orkesteri vuonna 1901. Kalle Jousinen viuluineen istumassa oikealla kontrabasson vieressä. Kuva: Forssan museo.

Uusi vuosi alkoi arkkiveisujen ja niiden esittäjäryhmien, mölyköörien, taustojen kaivamisella. Tästä muodostunee parin vuoden projekti ennen kuin tämä kirjaksi valmistuu. Kisällikirjan tekeminen kesti viisi vuotta – tämä on kovasti nopeampaa. Haastatteluihin kuluu yleensä paljon aika, näiden arkkiveisujen rustaajat ovat kaikki jo satavarmasti kuolleita – eipä tarvitse haastateltavia etsiä… Vahinko sinänsä.

Perustuslaillisten riemumarssi on tunnetuin arkkiveisumme, ainoana aikalaisistaan sitä lauletaan edelleenkin jopa yhteislauluna ja se kuuluu edelleen mm. Jussi Raittisen, Palefacen ja Mikko Perkoilan ohjelmistoihin. Laulun teki ja julkaisi vuonna 1906 forssalainen Kalle Jousinen.

Kalle Jousinen ikämiehenä. Kuva: Forssan museo.

Tekijästä ei yleisesti ole ollut tiedossa kuin nimi ja kotipaikka. Paleface oli joitain vuosia sitten Forssassa keikalla, esitti laulun ja kysyi yleisöltä: Tietääkö kukaan mitään seuraavan laulun tekijästä, on kuulemma täältä kotoisin? Yhtään kättä ei noussut mutta kysymys jäi kaivelemaan paikalla ollutta kirjastonhoitaja Ilkka Konosta. Hän ryhtyi selvittämään Kalle Jousisen taustoja ja julkaisi Jousisesta laajan artikkelin Forssan kotiseutu- ja museoyhdistyksen vuosikirjassa n:o 87.

Kalle Vihtori Jousisen (alkujaan Åmark 1852–1945) isä Juho Åmark oli torppari, myöhemmin tallirenki ja palovartija. Jousinen työskenteli 9-vuotiaasta alkaen 58 vuotta Forssan puuvillatehtaalla eri tehtävissä. Hän suomensi sukunimensä varsin nuorena vaikuttuneena suomalaisuusaallosta. Jousinen myös aloitti järjestötoiminnan jo nuoruusvuosinaan. Ensin toimintaa oli suomalaisuusliikkeessä ja raittiusliikkeessä, työväen herätyksen saavuttua Forssaan hän liittyi työväenyhdistykseen toimien mm. johtokunnan jäsenenä ja yhdistyksen varasihteerinä.

Jousinen oli monipuolinen musiikkimies.

”Paremman” musiikin lippulaiva Forssassa tuohon aikaan oli pumpulitehtaan ylläpitämä, Rudolf Meyerin johtama Forssan orkesteri. Jousinen oli orkesterin viulisti. Hän soitti lisäksi useissa kamarimusiikkikokoonpanoissa, myös alttoviulua. Työväenyhdistyksessä hän johti kuoroa ja toimi yhteislaulujen vetäjänä.

Jousisen nimi löytyy forssalaisista muistitietohaastatteluista usein, kun mainitaan mikä muu musiikinala tahansa paitsi pelimannimusiikki.

Perustuslaillisten riemumarssi oli vaalilaulu, eräs harvoista lajissaan, jonka teksti on kestänyt aikaa. Siinä esitellään, suupieli virneessä, työväenliikkeen tavoitteita vuoden 1907 ensimmäisissä yksikamarisen eduskunnan vaaleissa. Tekstin taustalla vaikuttaa voimakkaasti käynnissä oleva itsenäisyystaistelu, vuoden 1905 suurlakko sekä kovasti pinnalla ollut ”naisasia”.

Osittain saman sisältöisenä laulu julkaistiin vuonna 1906 kahdellakin arkilla, hieman toisistaan poikkeavina lauluversiona. Täytyypä kaivaa Kansalliskirjastosta molempien originaalit esiin ja katsella näitä, kumpi on varhaisempi ja miten myöhempi on ottanut vaikutteita aiemmasta. Onko varhaisempi versio myös Jousisen tekemä vai ottiko hän aiemman laulun oman versionsa pohjaksi? Tämä voi olla asia, jota nykyään voi olla enää mahdotonta selvittää.

Elämään jäänyt, varmuudella Kalle Jousisen tekemä teksti seuraavassa kokonaisuudessaan. Jussi Raittinen levytti laulun vuonna 1969 Työväenlauluja LP levylle. Tuohon aikaan yleisö ei enää jaksanut kuunnella kaikkia neljäätoista säkeistöä ja levyn tuotantoryhmä – Pekka Gronow, Harry Orvomaa ja Olli Heikkilä – valitsivat levylle nykyään yleisesti lauletut viisi säkeistöä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipi 27.1.2023

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttesi
Kirjoita tähän nimesi