Suomen Jatkosota 1971-2021: tienviittoja 20-luvun undergroundiin 60-luvun hengessä

0
Vesa Salmi

Tammikuussa 1970 julkaistuja Suomen talvisota 1939-1940 -ryhmän radion soittokiellossa olevia tuotoksia kuunneltiin ja ihailtiin laajalti, samoin vaikkapa silloisia Sperm -kokoonpanon edesottamuksia. Kaikkia talvisotaryhmän biisejä koskenut radion soittokielto suuntasi sekin lauluihin ja ryhmään karismaattista valoa, alkavassa pysähtyneisyyden ajassa.

Mutta anarkistinen, vapautunut iloitseminen kävi päinsä vain luotettavasti samanmielisten keskuudessa. Arjessa omia asemia varjeltiin porvarillisesti niin vasemmistolaisia kuin oltiinkin, myös ja ehkä erityisesti kulttuuripiireissä.

Kaiken politisoituminen ja suhteutuminen taistolaisuuteen ja neuvostosuhteisiin oli eräs 1970-luvun tunkkaisen puolen ilmenemismuodoista.

Kaikki ei silloinkaan ollut tunkkaista, laululiikkeen jäljiltä meillä on nippu ajattomia klassikoita. Anarkiaa, odottamattomutta, epävarmuutta, outoutta ei kuitenkaan enää laajemmin suvaittu vaikka vapautuneisuuden 1960-luvusta oli niin vähän aikaa.

Seuranneina vuosikymmeninä maailma on toki muuttunut niin paljon, ettei aikalaisen ole siitä mahdollista kaikkea ymmärtää.

Tipi Tuovista ja minua yhdistää muun ohella pitkäaikainen ja kiinteä suhde talvisotaryhmän Undergrround rock -klassikkoalbumiin. Omaan tekstintekotapaani on vaikuttanut talvisota-levyn anarkistinen ilo ja poroporvaria hirvittävä ennakoimattomuuden ja vaaran kutina. “Poroporvareita joka-ainoassa puolueessa tiedetään olevan.” (Oriveden kenkätehdas)

Uuden Bändimme, Suomen Jatkosota 1971-2021:n ohjelmisto koostuu albumin klassikkojen uusista sovituksista sekä omista, uusista ja vanhoista tunnelmaan sopivista kappaleista.

Tipin sovituksilla olemme saaneet aikaan mielenkiintoisen paketin vanhaa ja uutta undergroundia. Rummuissa on Antti Riikonen, jolla on pitkä kokemus paitsi soittamisesta, myös teatterin ja musiikin yhdistämisestä taannoisissa TeaKin kuvioissaan. Digitaalisten äänilähteiden ja taustalaulun kohdalla vahvistuksena on studiovelho ja keikkamiksaajamme Kari Laaksonen Salosta. Salossa sijaitsee myös hänen huippulaadukas Raja-Audio -studionsa.

Suomen Jatkosota 1971-2021 -yhtyeemme “sanoman” perillemeno vaatii minulta ja muiltakin yhtyeen jäseniltä enemmän draamaa, showta ja heittäytymistä kuin aiemmat musiikkirientomme.

Toki meillä on Tipin kanssa kertynyt läjä hyviksi havaittuja duosovituksia biiseistäni, emmekä aio niitä unohtaa ensi helmikuun kultsaklubillakaan, vaikka pääasiana on tietysti jatkosota-yhtyeemme ensiesiintyminen.

Että mistäkö nuo Jatkosodan vuosiluvut tulevat. “Suomen jatkosota 1971-2021”?

Nimi viittaa tietysti legendaariseen Suomen Talvisota 1939-1940 -ryhmään — siksi pitää olla vuosiluvut. Emme kuitenkaan halunneet nostaa oikeilla Jatkosodan vuosiluvuilla (1941-1944) yhtyettämme suomalaisen kulttuurin ikonisen merkkipaalun rinnalle. Olemme luovasti häiriintyneitä ja vibaannuttavan epävakaita, mutta emme kuitenkaan psykoosissa emmekä tyhmiä. Nyt, tai vielä. Tai enää! Siksi siis eri vuosiluvut, 1971 ja 2021.

Mitä sitten tapahtui vuonna 1971? Ainakin se, että dollari irrotettiin materiasta eli kultakannasta USA:n presidentin Richard Milhouse Nixonin päätöksellä. Siihen asti valuutat olivat kiinni materiaalisessa todellisuudessa siten, että dollari riippui kullasta ja muut valuutat dollarista.

Kun dollarin yhteys jalometalliin katkesi, alkoivat maailman rahat leijua tyhjän päällä. Tuli mahdolliseksi niin sanottu finanssitalous, jonka loppua ei ole vielä nähty. Joitain vihjeitä on viime vuosikymmeninä kyllä ollut siitä että millainen se mahdollisesti on.

Tämä siis inspiraationa anarkistibändimme nimen ensimmäiseern numerovalintaan. Entä mitä tapahtuu vuonna 2021? Ei harmainta aavistusta. Joku numero pitää nyt vaan tässä kohdin olla viivan takana.

Ensimmäisellä Jatkosotamme keikalla on lämppärinä oman duosettmme lisäksi nuori ja lahjakas lauluntekijä Coolpinky. Aitona milleniaalina hän kirjoittaa laulunsa yhtä hyvin suomeksi kuin englanniksi.

Vesa Salmi

Suomen Jatkosota 1971-2021 -yhtyeen ensiesiintyminen Teatteri Kultsan Kultsaklubilla
22.2.2020 kello 19 alkaen
Käenkuja 6-8, Helsinki
Liput ennakkoon 15e, ovelta 17e
Ennakkomyynti ja varaus www.teatterikultsa.fi
Lisätiedot ja tiedustelut: [email protected]

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttesi
Kirjoita tähän nimesi