Susinartut-konsertit alkavat

0

Susinartut – 1918 naisvankien laulut elävät eli Tamperelaisen naiskuoro Telluksen liikkuva kuoroteos saa ensi-iltansa Tullikamarin Pakkahuoneella Tampereella sunnuntaina 11. marraskuuta. Teoksen perustana ovat aikaisemmin julkaisemattomat, Suomen sisällissotaan 1918 osallistuneiden naisten runot ja laulut.

Produktion tuottajan Anne Kosken mukaan kaikki runot ovat omaperäisiä ja erityisiä. Koski etsi naisten kirjoittamia tekstejä Suomalaisen kirjallisuuden seuran, Työväen arkiston ja Kansanarkiston sisällissotaa käsittelevistä muistitietoaineistoista. Teksteistä välittyy paitsi riemu itsenäisenä ja vapaana olemisesta, myös pelko, uho, katumus ja rauha.

Naiskuoro Telluksen Susinartut on elävä ja liikkuva kuoroteos. Kuva Heikki Gröhn

Susinartut – 1918 naisvankien laulut elävät -kuoroteoksessa on yhdeksän uutta laulua, jotka ovat Tellus-kuoron johtajan Petra-Poutanen-Hurmeen sekä Tellu Turkan näihin teksteihin säveltämiä.

– Toivoisin, että vastakkainasettelun sijasta teos auttaa näkemään kaikkien konfliktien takana pelokkaan ja hämmentyneen ihmisen, joka voi olla yhtä aikaa viisas ja tyhmä, Petra Poutanen-Hurme sanoo.

Tellu Turkan mukaan itsenäisyyttä ja tasa-arvoa tavoittelevat naiset demonisoitiin.

– Heitä nimettiin ryssänhuoriksi ja susinartuiksi. Kokosin kirkonmiesten uskomattomista lausunnoista osia ja sävelsin, ettei kukaan enää koskaan niitä suustaan päästäisi, Turkka sanoo.

Teoksen koreografian, näyttämöohjauksen ja dramaturgian suunnitteli Päivi Järvinen, jota luonnehditaan liikkuvien kuoroteosten pioneeriksi Suomessa. Järvinen toivoo teoksen lisäävän historian kunnioitusta.

– Liikkuva kuoro, joka sopeutuu tilaan ja akustiikkaan, reagoi toisiinsa ja yleisöön, voi avata yleisön kaikki aistit. Ei väkivalloin, vaan lempeästi, Järvinen sanoo.

Susinartut kuudella paikkakunnalla

Lippuja alla lueteltuhin konsertteihin myyvät paikkakunnasta riippuen Lippupiste, Tiketti tai Holvi-palvelu.
Su 11.11.2018 klo 16 & klo 19 Tullikamarin Pakkahuone, Tampere
Su 18.11. 2018 klo 15 & klo 18 Kaupunginteatterin päänäyttämö, Valkeakoski
La 24.11.2018 klo 15 & klo 19 Teatteri Vanha Juko, Lahti
Su 25.11.2018 klo 19 Wäinö Aaltosen Museo WAM, Turku
Su 2.12.2018 klo 15 & klo 17 Tenalji von Fersen, Suomenlinna, Helsinki
Su 20.1.2019 klo 18 Hämeen linna, Hämeenlinna

Taiteellista työtä ovat tukeneet Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Tradeka. Yhteistyökumppanina toimii Nextiilipaja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttesi
Kirjoita tähän nimesi