Terri sanoitti seksuaalisen häirinnän lauluksi

0
Musiikillaan Terri haluaa edistää hyväksynnän ilmapiiriä.

Terrin Oo hiljaa –kappale ammentaa seksuaalista häirintää ja vähättelyä kokeneiden naisten tositarinoista, jotka laulaja keräsi Facebookista.

”5/5 sun pylly, saaks koskee?/Tarjoon skumpat jos otat multa poskee/Kyllä tommosta kerran polkee/Jos nyt joskus ei oo kalaonnee”. Terrin loppuvuodesta 2017 julkaistu kappale Oo hiljaa sai alkunsa turhautumisesta naisten kokemaa seksuaalista häirintää kohtaan, jo hyvissä ajoin ennen metoo-liikettä.

– Seurasin jotain somekeskustelua, provosoiduin ja ärsyynnyin. Niin kuin kaikki muutkin asiat elämässä, päätin purkaa sen biisiin, 25-vuotias Terri kertoo.

Laulun säkeistöt ovat peräisin todellisista häirintäkokemuksista, joita Terri etsi Facebookin Naistenhuone-ryhmään kirjoittamansa viestin avulla. Hän kertoo yllättyneenä siitä, miten suuri osa tarinoista liittyi työelämään.

– Naisten kokemasta häirinnästä pitää laulaa samasta syystä kuin miksi siitä pitää puhua. Jos haluamme että se muuttuu, täytyyhän sen olla ihmisten tiedossa. Mielestäni se täytyy kaikin mahdollisin tavoin sanoittaa ja tuoda esille.

Terri kertoo saaneensa palautetta kappaleesta myös miehiltä, jotka ovat sen myötä havahtuneet miettimään omaa käytöstään.

– Tarkoitus ei ollut osoitella sormella ketään, en usko, että pääsemme asiassa eteenpäin syyttelemällä. Mutta on tärkeä dokumentoida, että tällaista tapahtuu, tällaista ihmiset kokevat. Ja jos tunnistat itsesi tästä, kannattaa ehkä miettiä olisiko jotain parempia läppiä.

Metoo muuttaa maailmaa

Oo hiljaa -kappaleen melko rankkaan sanoitukseen on yhdistetty kepeä, itämaisvaikutteinen melodia. Terri uskoo ristiriidan tavoittavan kuulijoita, jotka kenties vaihtaisivat sukupuolten tasa-arvosta kertovan laulun kohdalla muuten kanavaa.

– Joku saattaa kuunnella biisiä aluksi muuten vain, ja jossain vaiheessa kiinnittää huomiota että hetkinen, mitäs tässä sanotaan.

Metoo-liikkeen suuruusluokka ja pitkäikäisyys yllätti Terrin ja tämän tuottajat täysin.

– Emme tajunneet, että tästä tulee näin iso juttu, että vuosi biisin julkaisun jälkeen metoo on edelleenkin voimissa. Muistan, että olin ihan hädissäni, että ollaanko myöhässä. Mutta jälkikäteen katsoen Oo hiljaa julkaistiin juuri oikeaan aikaan, Terri sanoo.

Metoo on lävistänyt myös musiikkialan, ja esimerkiksi naisten tekemä rap on pääkaupunkiseudulla kovassa nosteessa.

– Varmasti siihen vaikuttaa osittain se, että nämä asiat ovat niin tapetilla. Nyt ihmisillä on niin sanotusti ovi auki, nyt on se tilaisuus, että naisia kuunnellaan. Liike on kuitenkin vasta alussa, tämä on vain alkuräjähdystä. Sitten kun päästään ensijärkytyksestä yli, nähdään miten se on vaikuttanut oikeasti.

Sukupuoliroolit uusiksi

Oo hiljaa -kappaleen musiikkivideolla Terri parodioi perinteisiä miesräppärien videoita, joissa vähäpukeiset naiset kiemurtelevat täysissä vaatteissa olevan laulajan rinnalla. Terri on kääntänyt asetelman nurinpäin niin, että kiemurtelijat ovat miehiä.

– Idea syntyi samanlaisesta turhautumisesta kuin Oo hiljaa -biisi. Räppivideoita katsoessa alkoi ärsyttää se, että niissä on aina räppäri suurin piirtein toppatakki päällä ja mimmit bikineissä heiluttaa pyllyään. Päätin, että jos ikinä teen musavideon, teen sen toisinpäin.

Perinteinen asetelma kääntyi päälaelleen myös musiikkivideon kuvauksissa, sillä sattuman kautta työryhmä koostui pelkästään naisista. Jyväskylästä kotoisin oleva Terri on itse valmistunut medianomiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta, ja videon tekijöiksi päätyi vanhoja opiskelukavereita.

– Mimmejä oli kymmenkunta pukeissa kameran takana ja äijät olivat ainoat, jotka joutuivat siinä vähän keikistelemään. Kaikilla oli kuitenkin tosi hyvä fiilis, ja miehet olivat mielellään mukana, Terri kertoo.

Eräs videolla esiintyvistä miehistä paljasti kokeneensa ammatissaan itsekin seksuaalista häirintää. Se todistaa Terrin mukaan musiikkivideon idean olevan onnistunut.

– Hän ei kokenut olevansa siitä ulkopuolinen, vaan että video edisti myös hänen turvallisuuttaan ja hyvinvointiaan. Vaikka tässä puhutaan nimenomaan naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta ahdistelusta, se ulottuu myös siihen että miehiäkin häiritään ja miehetkin kokevat tällaista.

Elä ja anna toisten elää

Toistaiseksi Oo hiljaa on Terrin ainoa kantaaottava kappale, mutta lisää on tekeillä.

– Jotta saan palon biisin kirjoittamiseen, sen täytyy jollain tavalla liikuttaa itseä. Olen sillä tavalla yhteiskunnallisesti kiinnostunut ihminen, että seuraan tosi paljon mitä maailmassa tapahtuu ja minulla herää paljon mielipiteitä ja tunteita.

Musiikillaan Terri haluaa edistää hyväksynnän ilmapiiriä. Sitä, että ihmiset välittäisivät toisistaan ja huomaisivat toiset. Vaikka toisen ihmisen toimia voi olla vaikea ymmärtää, vain tämä yksin tietää mitä toiminnan taustalla on ja minkälainen elämäntilanne tällä on meneillään.

– Lisäksi minulla on sellainen taipumus, että jos koen että joku asia on väärin, minun on todella vaikea olla sanomatta sitä ääneen. Se heijastuu myös musiikkiin. En ehkä pystyisi tekemään biisejä pelkästään rakkaudesta, vaikka tottakai niitäkin pitää tehdä ja haluan tehdä myös niitä.

Jenni Meronen
Kuva: Patrik Lilja

Oo hiljaa 
Muurame
Teen niinku haluan
Hiljaisuus
Terrin FB-sivu

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttesi
Kirjoita tähän nimesi