Työväen aatetta ja hoopoja Amerikanraitilla

0
Let´s go (2019. 25 x 25 cm x 6. Akryyli, spraymaali ja tussit.) Voiko asiaa enää selvemmin sanoa?

T-Bone Slimin maailma Make Your Mark -galleriassa Suvilahdessa.

Make Your Mark -galleria ja kauppa tunnetaan graffititaiteen esittäytymispaikkana. Heinäkuussa siellä pääsee aikamatkalle amerikansuomalaiseen sielunmaisemaan Antti Männynvälin näyttelyssä The World of T-Bone Slim. Matti Valentin Huhta syntyi Yhdysvaltain Ohion osavaltiossa ensimmäisen polven amerikansuomalaiseen perheeseen vuonna 1880. Huhta ryhtyi kolmikymppisenä kulkuriksi ja matkoillaan hän kirjoitti laulujen tekstejä, runoja ja kolumneja. Lisäksi hän oli radikaali ammattiyhdistysaktiivi. T-Bone Slim -nimellä hän kirjoitti pakinoita ja runoja syndikalistisen ammattiliiton Industrial Workers of the Worldin eli IWW:n julkaisuissa. Suomalaiset olivat yksi IWW:n suurimmista etnisistä ryhmistä, ja se julkaisi suomeksi peräti kahta lehteä. Niistä saattoi lukea sosialismin aatteen palon, jonka Yhdysvaltoihin parempaa elämää tavoittelemaan lähteneet siirtotyöläiset tunsivat kohdatessaan uuden maailman rankan todellisuuden. Osa oli varmasti jo valmiiksi Suomesta lähtiessään vasemmalle kallellaan, olihan täkäläinen sisällissota vuonna 1918 ajanut vasemmiston ahtaalle ja monet poliittiset aktivistit maanpakoon.

Antti Männynväli tutustui T-Bone Slimin kirjoituksiin sattumalta internetissä vuoden 2018 lopulla.

– Luin T-Bone Slimin kirjoituksia ja näin heti mielessäni sen maailman hyvin visuaalisesti, Männynväli kertoo projektin alkamisesta. Männynväli ahmi netistä löytyneitä T-Bone Slimin tekstejä ja tuli siihen tulokseen, että mahdollisimman monen suomalaisen tulisi tuntea tämä amerikansuomalainen kirjoittaja ja aktivisti. T-Bone-Slim kuoli hämärissä olosuhteissa New Yorkissa vuonna 1942, ja hänen tuotantonsa on pitkälti unohdettu, jos vertaa muihin IWW aktivisteihin, joista tunnetuin meille suomalaisille on ruotsalaislähtöinen Joe Hill.

T-Bone Slim käsitteli pakinoissaan ja runoissaan laajasti yhteiskunnan epäkohtia. Hänen kirjoituksiaan julkaistiin IWW:n lehdissä parhaimpina aikoina viikoittain, ja ne niittivät suurta suosiota työläisten ja kulkureiden keskuudessa. Esimerkkinä hänen laajasta tuotannostaan on teksti, jossa hän käsittelee ruoan teollisen tuotannon vaikutusta siihen, miten huonolla tolalla työläisten ruokavalio oli sen ajan Yhdysvalloissa ja miten nälkä ajaa työläiset joukkoina huonoihin työoloihin pienen palkan perässä. T-Bone Slimin poliittiset ja tarkkanäköiset tekstit käsittelivät työläisten oloja ja puhe siirtyy nykyään vallalla olevaan populismiin. Männynväliä selvästi puhuttelee T-Bone Slimin aatteen palo.

– T-Bone Slimin laaja näkemys yhteiskunnan epätasa-arvosta ja rahan vallan kritiikki sopii nykypäivään hyvin. Populistiset poliitikot voivat hyvinkin voittaa vaalit vain yhden asian ajamisella. He harvemmin haluavat parantaa perusteellisesti työväen olosuhteita, heitä motivoi valta ja sen käyttäminen omiin tarkoituksiin.

Näyttelyn teokset saavat viime vuosisadan alun työläisen olot näkyväksi. Männynväli käyttää eri piirros- ja maalaustekniikoita tuodessaan T-Bone Slimin maailman tähän päivään. Jokaisen työn vierellä on teksti, johon teos viittaa. Näyttely on esillä 31.7.2020 saakka Make Your Mark -galleriassa Suvilahdessa, www.makeyourmark.

Tuomas Finne

Lähteet:
Wikipedia
Working Class History -verkkosivu

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttesi
Kirjoita tähän nimesi