Laulava Unioni on tehnyt levyn amerikansuomalaisista työväenlauluista, joilla on ikää noin sata vuotta.
Musiikin sekakäyttäjäksi itseään tituleeraava musiikkituottaja Timo ”Tipi” Tuovinen sai mahdollisuuden toteuttaa 40 vuoden takaisen haaveensa amerikansuomalaisten työväenlaulujen levyttämisestä, kun hän perusti Palefacen eli Karri Miettisen kanssa Laulava Unioni -yhtyeen puolitoista vuotta sitten.
Yhtyeen nimi perustuu Yhdysvalloissa sata vuotta sitten toimineeseen anarkosyndikalistiseen ammattiliittoon Industrial Workers of the World (IWW). Musiikki oli IWW:n tärkeä työkalu, joten liike tunnettiin myös nimellä The Singing Union eli Laulava Unioni.
IWW oli erityisesti Suomesta muuttaneiden siirtolaisten suosiossa. Toisin kuin he, Suomessa asuvat työläiset eivät voineet avoimesti laulaa työväenhenkisiä lauluja pelätessään, että Venäjän keisarikunnan aikana toiminut salainen poliisin ”Ohrana” tai myöhemmin Etsivä keskuspoliisi saisi asian tietoonsa.
– Meillä ei uskallettu laulaa julkisesti kovin rankkoja tekstejä. Jenkeissä voitiin laulaa suomeksi mitä vain.
Aineisto 40 vuotta kellarissa
Tipi Tuovinen keräsi työväenlauluja edesmenneen Ilpo Saunion kanssa 1970-luvun lopulla. He julkaisivat työnsä tuloksena kirjan Edestä aattehen – Suomalaisia työväenlauluja 1890–1938 (Tammi 1978). Keräyksen takana olivat Kansan Sivistystyön liitto KSL ja Työväen Sivistysliitto TSL. Rahoitus mahdollisti keräyksen vuoteen 1938 asti, ja sen jälkeistä aikaa on Tuovinen voinut tutkia vasta osana vuonna 2016 alkanutta Työväenkulttuuri talteen ja eläväksi -hanketta.
– Kirjan valmistuttua vuonna 1978 tein Atte Blomin kanssa diilin, että julkaisisimme Love Recordsille kirjan pohjalta levyn amerikansuomalaisista lauluista ja myöhemmin toisen uskonnonvastaisista arkkiviisuista, Tuovinen kertoo.
Sopimus kariutui, kun Love Records meni konkurssiin. Aineisto jäi 40 vuodeksi Tuovisen kellariin.
Vanha diili tuli Tuovisen mieleen, kun Sibelius-Akatemian tutkija Saijaleena Rantanen löysi Yhdysvalloista kaikki IWW:n laulukirjat. Tuovisella oli niitä ollut vain yksittäisinä kopioina ja irtolehtipainoksina.
– Otin Karriin yhteyttä ja ehdotin, että perustetaan bändi ja tehdään levy.
Bändistä voi lukea lisää tästä. Perustamisensa jälkeen se on tehnyt kymmenkunta keikkaa, jotka on voitu sovitella kiireisen Palefacen kalenteriin. Nyt yksi kiireistä on poistumassa, kun Ricky Tick Big Bandin ja Julkisen sanan yhteisprojekti, jossa Paleface on mukana, loppuu vuodenvaihteeseen. Levy tehtiin tänä syksynä, jotta keikkoja voidaan vuodesta 2020 lähtien tehdä entistä enemmän.
”Kertarysäys ja pomolle turpiin”

Levy Tie vapauteen – Paleface ja Laulava Unioni (TJT-Musiikki ky Finalmix records FMCD 115) sisältää suurimmaksi osaksi Tipi Tuovisen keräämiä lauluja ja lisäksi joitakin uudemmista lähteistä löytyneitä.
– Melodiat ovat ”varastettuja”. Ne ovat klassisia sävelmiä, jenkkien sisällissodan aikaisia marsseja tai romansseja, Tipi Tuovinen kertoo.
IWW:n tärkein lauluntekijä oli Joe Hill.
– Hänen laulunsa on levyllämme ainoa, jossa on alkuperäinen melodia, eikä sitä ole Suomessa tätä ennen levytetty. Sama teksti Workers Of The World Awaken, suomeksi Maailman proletaarit nouskaa, laulettiin ja levytettiin Suomessa 1920-luvulla saksalaistyylisellä marssisävelellä.
– Vanhoissa lauluissa saattaa olla jopa 40 säkeistöä, joten me jouduimme lyhentämään niitä siihen mittaan, jota nykyihminen jaksaa kuunnella.
Tipi Tuovisen mukaan laulut edustavat merkittävää suomalaista kulttuurikerrostumaa. Niistä vain kaksi laulua on aiemmin levytetty, eikä niitä ole Suomessa juuri esitettykään.
– Ne ovat järkyttävän hienoja biisejä, ja moni niistä on ajankohtainen edelleen. Esimerkiksi Langenneen laulu kertoo seksityöläisen oikeuksista, ja sellaista laulua ei kukaan aiemmin ollut tehnyt, Tuovinen sanoo.
Hän kiteyttää laulujen teemat työläisen itsetuntoon. Sen kohottamisesta on kysymys, puhutaan sitten oikeuksista tai järjestäytymisestä. IWW ei kuitenkaan ollut nykyisen kaltainen neuvotteleva ammattiliitto.
– Idea oli, että liitto ottaa vallan, ja kaikki ongelmat on sillä hoidettu. Ei neuvotteluja, vaan kertarysäys ja pomolle turpiin. Noustaan barrikadeille, ja päämäärä pyhittää keinot, tiivistää Tuovinen naureskellen.
Mukana satavuotias naiskuoro Elegia
Levyllä soittaa Laulavan Unionin jäsenten lisäksi puhallinryhmä Ricky Tick Big Bandistä. Kaikki Laulavan Unionin soittajat myös laulavat kuoro-osuuksissa, joissa mukana on naiskuoro Elegia.
Kuoro täyttää vuonna 2020 sata vuotta, mutta sen laulajat ovat toki nuorempia, mukana myös Tipi Tuovisen tytär Enni Lanaeus.
– Ennin talo on kotistudioni naapurissa, ja me äänitimme kuoro-osuudet hänen olohuoneessaan. Minä vedin keskuskaapelin studiostani sinne, Tuovinen kertoo.
Pohjat äänitettiin yhden päivän aikana yhtyeen miksaajan Kari Laaksosen Raja-Audio-studiolla Salossa. Tipi Tuovisen kotistudiolla äänitettiin soololaulut sekä päällesoitot. Puhaltimet äänitettiin Vintage Music Cornerissa Vantaalla ja piano Kallio-Kuninkalassa Järvenpäässä.
Tuovinen sovitti puhallinosuudet, Ossi Peura kuorot. Yhtyeen perussovitukset Tuovinen ja Peura tekivät yhdessä. Levyllä banjoa soittava Miihkali Jaatinen sovitti omat osuutensa.

Levynjulkaisukonsertti
Tie vapauteen -levyn julkaisukonsertti on torstaina 28. marraskuuta Suvilahti TBA:ssa, osoitteessa Kaasutehtaankatu 1, Helsinki. Liput 15 euroa (sis. palvelumaksun) Tiketistä ja ovelta.
Ovet aukeavat klo 19, ja Laulava Unioni soittaa klo 20 alkaen. Mukana on naiskuoro Elegia sekä banjonsoittaja Miihkali Jaatinen.
Levyä voi ostaa tilaisuudesta 10 eurolla.
Levykauppa X myy cd-levyä kaupoissaan ja nettikaupassaan. Levyä voi sieltä tilata myös ennakkoon.
Levyn musiikki löytyy myös lähes kaikista striimaus- ja musiikkipalveluista, ja levystä on tulossa LP helmi-maaliskuulla 2020.
Tiina Pelkonen
Kuva: Annina Sadeoja